Győzelem az éllovas ellen!

Lejátszotta első mérkőzését az új esztendőben a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. A január 6-ai derbi esélyese kétségkívül a tabellát jelenleg vezető Bajai Bácska FKE volt, ám a parázs hangulatú találkozón nem a papírforma érvényesült.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Bajai Bácska FKE: 82-71 (18-19, 21-22, 22-14, 21-16)

Szoros első két negyedet játszott a két csapat. Állandó volt az egy-két pontos különbség hol az egyik, hol a másik gárda javára, és már ekkor érződött, hogy a mérkőzést az fogja eldönteni, melyik fél bírja jobban fejben és fizikailag. A félidő a vendégeknek sikerült végül jobban, de mindössze kétpontos előnnyel vonulhattak az öltözőbe (39-41).

A harmadik negyed közepe hozta meg a változást a játék képében. A Phoenixnek sikerült ritmust váltania, és 43-43 után egy 9-0-ra hozott rohammal, mintegy két perc leforgása alatt 52-43-ra módosította az eredményt. A Baja az etap utolsó percében még négy pontra fel tudott zárkózni ugyan (56-52), de a mérkőzés irányítását már nem tudta átvenni a vendéglátóktól. A negyed végeredményét Kiss Balázs állította be egy utolsó másodperces távolival (61-55).

A záró játékrészre sem fogyott el a hazai lendület, a vendégeknél ugyanakkor megszaporodtak a szabálytalanságok. A Baja játéka érezhetően szétesettebbé vált, és bár a Phoenix teljesítménye sem volt hibátlan, a 38. percben már 17 ponttal vezetett (81-63). Ez bizonyult a legnagyobb különbségnek a mérkőzés folyamán, hiszen a Duna-partiak továbbra is mindent megtettek a fordításért, és a hajrában hat egységgel csökkentették hátrányukat. A Phoenix győzelmét azonban már nem lehetett elvenni, a tiszaújvárosiak 82-71-es győzelemmel zárták a találkozót a Bajnokság egyik esélyesével szemben.

A mérkőzésen Szabó Norbert 16 pontig jutott el, amelyhez járult még 8 lepattanó, 2 szerzett labda, 5 kiharcolt fault és egy blokk is. Nem sokkal maradt el tőle Gáspár Balázs (14/3 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda, 6 assziszt, 6 kiharcolt fault, 2 blokk), és jól ment a játék Jaywuan Hillnek (11/3 pont, 10 lepattanó, 1 assziszt, 3 kiharcolt fault), illetve Pöstényi Zoltánnak is (10/6 pont), 6 lepattanó, 2 assziszt, 3 kiharcolt fault). Mindemellett azonban ki kell jelenteni, hogy a mindenki kitett magáért, aki csak pályára lépett a tiszaújvárosi fiúk közül, és reméljük, sikerül ezt a lendületet megőrizni a későbbiekre is!

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (8/3), Gáspár Balázs (14/3), Szabó Norbert (16), Jaywuan Hill (11/3), Molnár Bence (4). Csere: Jónás Bence (-), Pöstényi Zoltán (10/6), Dorvekinger Richárd (-), Szabó Dániel (-), Pongrácz Gergely (5/3), Szilasi Bence (9/3), Kovács Zoltán (5). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Igazi presztízsmérkőzés volt ez a mai. Az előkészületek nem azt jelezték, hogy ilyen jó meccset tudunk játszani, hiszen nehéz volt a felkészülés. Örültem annak, hogy minden játékosom hadra fogható volt, és az edzéseken át tudtuk nézni mindazt, amit szükséges volt. Egy kicsit hittünk abban, hogy itthon jók leszünk a Bajával szemben, ugyanakkor talán lenézett minket ellenfelünk, hiszen az utolsó előtti helyen állunk, az odavágón pedig ötven ponttal nyertek ellenünk. Mi – szerintem – jobban akartuk ezt a győzelmet, jobban is játszottunk, nagyon jól védekeztünk. Nagyon örülök ennek a sikernek, és remélem, hogy nem állunk meg itt”.

A mérkőzés statisztikája

Kerényi György