Színvonalas meccsen maradt el a siker

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC csapatát fogadta otthonában január 25-én. A látványos, izgalmakkal teli mérkőzésen az utolsó pillanatig megvolt a hazai győzelem esélye, mégsem sikerült itthon tartani a két pontot.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC: 85-87 (25-16, 23-15, 20-28, 17-28)

 

Gól nélküli első perc után született meg az első találat a vendégek részéről, amire azonban hamar megérkezett Gáspár válasza egy távoli formájában. Ekkor még sikerült a Győrnek az azonnali fordítás, de az ugyancsak gyorsan érkező Pongrácz-hármas után tartósan a borsodi gárda kezében maradt a vezetés. A Tiszaújváros fokozatosan növelte előnyét, és az első negyed végén már 25-16-os állást könyvelhetett el.

A második játékrészben sem csökkent a hazai együttes lendülete. Bár nem maradtak el teljesen a győri válaszok, a Tiszaújváros masszívan tartani tudott egy 15 pont körüli előnyt, ami a félidő végén már 48-31-es, biztató vezetésben rögzült.

A harmadik etapban jelentkeztek a vendéglátók játékában az első igazi problémák. Szaporodtak a pontatlanságok és a hibák, eközben pedig a győri együttes fokozatosan javuló teljesítménnyel kosarazott. Az előny kilencpontnyira zsugorodott, és egyértelművé vált, hogy meg kell nyugodni, koncentráltabban kell játszani, ha a csapat ki akar jutni a hullámvölgyből (68-59).

Fellélegezhetett a hazai közönség a záró negyed elején, hiszen egy Kovács-triplával ismét tíz pont fölé emelkedett a hazai előny, ám az ezt követő mintegy négy perc leforgása alatt lehengerlő, 0-17-es rohammal kényszerítette hátrányba az összezavarodott tiszaújvárosi csapatot a győri együttes (71-76). Dicséretére váljék a Phoenixnek, hogy a végső összeomlás helyett látványos feltámadással válaszolt ellenfelének, és ötperces, szívós küzdelmet követően egy Hill-zsákkal ismét átvehette a vezetést (81-80). Az utolsó – drámai – percet már négypontos előnnyel kezdte meg a Tiszaújváros (84-80), de a Győr villámgyors kosarakkal került ismét egypontos vezetésbe. Hill büntetője még egyszer egalizálta a meccset, de a jó formában játszó Gáll Dominik kétpontosát már mindössze négy másodperc alatt kellett volna megválaszolni. A Phoenix utolsó másodperces dobása sikertelen lett, így a mérkőzés 85-87-es győri győzelemmel zárult.

Erősen döcög ugyan a Phoenix szekere, ám azt mindenképpen el kell ismerni, hogy unalmas meccset nem játszott még az idényben. Az egyéni teljesítmények között most is akadtak kiemelkedők: Jaywuan Hill (27 pont, 9 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 assziszt, 4 kiharcolt fault, 1 blokk), Gáspár Balázs (18/12 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 assziszt, 7 kiharcolt fault, 1 blokk), Kovács Zoltán (11/3 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 assziszt, 1 kiharcolt fault, 1 blokk).

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (8/6), Gáspár Balázs (18/12), Jaywuan Hill (27), Pongrácz Gergely (8/3), Molnár Bence (6). Csere: Jónás Balázs (-), Pöstényi Zoltán (4), Szabó Norbert (2), Katlan Roland (-), Szabó Dániel (-), Szilasi Bence (1), Kovács Zoltán (11/3). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

 

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon jó első félidő után fejben gyengék lettünk – a harmadik negyed végére és a negyedik negyed végére mindenképpen. Tudtuk, hogy ha az ellenfél az első félidőben nem talált be, a második félidőre fel fog javulni a dobóteljesítménye. Ennek ellenére – bár a védekezésünk továbbra is jó volt – a támadásban elkezdtük átírni az előzetesen megbeszélteket. Elkezdtünk a saját fejünk után menni, elkezdtünk veszekedni, mással foglalkozni. Mindez természetesen megbosszulta magát. Ezen a meccsen mi voltunk a jobbak, de az ellenfél győzött”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György