Fontos mérkőzésen aratott sikert a Phoenix

A Bajnokság 19. fordulójában, február 8-án a Concordia Motax KC Pápa együttesét fogadta hazai pályán a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. Bár a dunántúli csapat öt helyezéssel előzte meg a Phoenixet, a borsodiak nem számítottak esélytelennek, hiszen az utóbbi időkben vesztes mérkőzéseik során is kevésen múlt a siker.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Concordia Motax KC Pápa: 79-66 (20-13, 21-14, 18-18, 20-21)

 

A gólnélküli első perc után Kiss Balázs kezdte meg a pontgyűjtést, ám a kezdő negyed hatodik percéig inkább a vendégek fölénye érvényesült. Ez a mozgalmas perc hozta meg a Pápa számára a legjelentősebb előnyt (6-11), és Hill egyenlítést jelentő egységeit is két közelivel és egy büntetővel (11-11). A hazai gárda ezt követően egyértelműen magára talált, és hétpontos vezetést kosarazott össze az etap végére (20-13).

Bár a Phoenix kezdte jobban a második játékrészt, a negyedik percig a dunántúliak dobásai bizonyultak pontosabbnak, és sikerült öt pontra megközelíteniük vendéglátójukat (25-20). A Tiszaújváros azonban ritmust váltott, fokozatosan távolodni kezdett a pápai együttestől, és az ötödik percben már 12 pontos volt a hazai előny (32-20). A negyed második felében a tíz pont körül mozgó különbség vált állandóvá, ami a félidőre 41-27-es hazai vezetéssé alakult.

Várható volt ugyan, hogy a szünet után változik a játék képe, és a Pápa felzárkózik, azonban a Phoenix bírta az erősödő támadásokat, sőt néhány percre az előnyt is növelni tudta egy-két ponttal. A harmadik negyed végül kiegyenlített párharcot eredményezett, és nem változott a különbség mértéke (59-45).

Mindkét csapat feszülten kezdte a záró negyedet, ezt mutatja a pontatlanságok mintegy másfél percen keresztül tartó sorozata. A második perc folyamán aztán a Pápának sikerült két találatot is elérnie, és máris csak tíz pont volt a különbség a két gárda között (59-49). Szerencsére egy Pongrácz-távoli elhárította azt a veszélyt, hogy a vendégek átlépik a lélektani határt, de továbbra sem szabadult fel a hazai gyűrű. A vendégek rohamai erőteljesek voltak, ugyanakkor a Phoenix védekezése – ahogy az az egész mérkőzésre jellemző volt – remekül működött. Sikerült megőrizni a 10-12 pontos előnyt, ami a negyed második felében kezdett növekedni. A pápaiak harcosságát dicséri, hogy az utolsó pillanatig támadó szellemben kosaraztak, és végül el tudták hárítani a Tiszaújváros nagyobb arányú győzelmét. A siket azonban mindenképpen a végig koncentráltan játszó Phoenix könyvelhette el (79-66).

Remek formában kosarazott a dupla-duplázó Jaywuan Hill (24 pont, 12 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 kiharcolt fault), és ponterős volt Kiss Balázs (18/6 pont, 4 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 assziszt, 2 kiharcolt fault), valamint Szabó Norbert (13 pont, 5 lepattanó, 7 kiharcolt fault), de igen hasznosan játszott Gáspár Balázs is (7/3 pont, 7 lepattanó, 5 szerzett labda, 7 assziszt, 3 kiharcolt fault, 3 blokk).

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (18/6), Gáspár Balázs (7/3), Szabó Norbert (13), Jaywuan Hill (24), Szilasi Bence (3). Csere: Jónás Bence (-), Taskó István (-), Pongrácz Gergely (6/6), Kovács Zoltán (6/3), Molnár Bence (2). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

 

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nehezen készültünk a mai mérkőzésre, hiszen tudtuk, hogy Pöstényi Zoli családi elfoglaltságai miatt nem tud a rendelkezésünkre állni, illetve munkahelyi elfoglaltságai miatt Szabó Dani sem. Így tízen kellett most a padon ülnünk. Egy kicsit másképp próbáltunk készülni erre a meccsre, mint a többire. Talán ennek volt a hatása a mai győzelem, de ha nem, akkor is örülünk annak, hogy a fiúk fejben itt voltak, a meccs végéig ki tudtak tartani, és sikerült megőriznünk az első félidőben kiharcolt előnyünket. Ettől a Pápától idegenben kikaptunk 26 ponttal, így a győzelemnek emiatt is örülünk. Megvan az ötödik”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György