Sorozatban a harmadik győzelmét szerezte a Phoenix

A Bajnokság 21. fordulójában az Újpest-MT csapatát fogadta hazai környezetben a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. A február 26-ai mérkőzést veszélyes ellenféllel szemben kellett megvívni, de Szendrey Zsombor legénysége remek játékkal tartotta itthon a két pontot.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Újpest-MT: 86-62 (24-10, 21-19, 15-15, 26-18)

 

Látványos, 11-0-s rohammal indult neki a találkozónak a Phoenix, és a nehezen ébredő Újpestnek csak a negyedik percben sikerült válaszolnia a hazai kosarakra. Bár ekkor megkezdődött a vendégek pontgyűjtése is, az irányítást nem engedte ki kezéből a Tiszaújváros, és az első negyedet jelentős, 14 pontos előnnyel zárta (24-10).

A második etapban jelentősen javult a vendégek játéka, de a hazai gárda folyamatosan tíz pont felett tudta tartani a különbséget, és ha minimális mértékben is, de végül növelni tudta vezetését (45-29).

Ahogy arra számítani lehetett, a szünet után feszültebbé, keményebbé vált a mérkőzés. Szaporodtak a szabálytalanságok, ugyanakkor mindkét oldalon erőteljesebbé vált a védekezés is. Az etap kiegyenlített küzdelmet hozott, nem változott a csapatok közti különbség (60-44).

A tizennégy pontos hátrány még a záró negyedben is leküzdhető lett volna a jó erőkből álló Újpest számára, ám a tiszaújvárosi fiúk a fokozódó terhelés ellenére sem engedtek ki fejben. A folyamatos és jól szervezett támadójáték a becsúszó hibák ellenére is eredményes volt, az előny az etap egyes szakaszaiban a 28 pontot is elérte. Szendrey edző az utolsó perceket már főleg a fiatal játékosokra bízta, akik nem okoztak csalódást. A mérkőzés impozáns, 24 pontos hazai győzelemmel zárult (86-62).

Jaywuan Hill ezen a mérkőzésen is kiváló formában kosarazott: 25/3-as dobóteljesítménye mellett 8 lepattanó, 1 szerzett labda, 6 assziszt, 8 kiharcolt fault és 1 blokk jellemezte játékát. Hasonlóan jól teljesített Pongrácz Gergely is 25/15-ös ponteredménnyel, 8 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 2 assziszttal, és 4 kiharcolt faulttal; és nem szabad elfeledkezni Gáspár Balázsról sem, aki ugyan „csupán” 5 pontot gyűjtött ezen a mérkőzésen, de 8 lepattanójával, 2 szerzett labdájával, 10 asszisztjával, 4 kiharcolt faultjával és 1 blokkjával mégiscsak jelentősen hozzájárult a csapat 86 egységéhez.

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (6), Gáspár Balázs (5), Jaywuan Hill (25/3), Pongrácz Gergely (25/15), Szilasi Bence (8). Csere: Berta Bence (2), Jónás Bence (-), Pöstényi Zoltán (6/3), Taskó István (-), Szabó Dániel (-), Kovács Zoltán (8), Molnár Bence (2). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

 

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nem volt sok időnk felkészülni az ellenfélből, hiszen egy napunk és egy rövid edzésünk volt rá. Próbáltunk regenerálódni az előző meccs után, illetve fejben és taktikailag felkészülni az Újpest ellen. Ennek sikerét az mutatja, hogy a mérkőzésen negyven percig működött. Nagyon örülünk annak, hogy a fiúk kitartottak, nem veszett el a lendületünk, végig csapatként játszottunk, a legjobb döntéseket hoztuk meg, az üres embernek odaadtuk a labdát, és mindez huszonnégy pontos győzelmet eredményezett”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György