Nagy küzdelem végén maradt alul az U20

Az U20-as Bajnokság 21. fordulójában, február 26-án hazai környezetben léphetett pályára a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK U20-as csapata. A hasonló erőkből álló Újpest-MT U20 ellen „ki-ki” meccsre lehetett számítani, a találkozó nagy részében mégis úgy tűnt, a hazaiak fogtak ki jobb napot.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20 – Újpest-MT U20: 78-82 (22-15, 16-20, 21-20, 19-27)

 

Jól kezdett a Phoenix, a vendégek csak egy 9-2-es roham után kezdtek el lassan felzárkózni. Az első etapban egyértelműen a hazai gárda akarata érvényesült, a negyed hajrájában a tízpontos előnyt is elérte (22-11). Az Újpestnek az utolsó percben sikerült javítania a mérlegen, így 22-15-ös részeredmény alakult ki.

Hasonlóan az első játékrészhez, a második negyedben is a Tiszaújváros ragadta magához a kezdeményezést, és igyekezett minél nagyobb különbséget kialakítani a két csapat között. Az etap derekán már kilencpontos vezetést mutatott az eredményjelző, egy sikeres ritmusváltást követően azonban a vendégek gyors felzárkózásba kezdtek. A hetedik percben az egyenlítés is megszületett (33-33), de a Phoenix ezt a fordítási kísérletet még visszaverte. Az első félidő 38-35-ös állással zárult.

Kiegyenlített párharcot hozott a harmadik játékrész. Hasonlóan a korábbi forgatókönyvekhez a negyed nagy részében ezúttal is hazai fölény érződött: a hetedik percben már tizenhárom pontra nőtt a borsodi előny (56-43). Az Újpest játéka ismét az etap végéhez közeledve vált lendületessé, és hátrányát rövid idő alatt négy pontra faragta le (59-55).

A záró negyedben kifejezetten rosszul jött ki a lépés a Tiszaújvárosnak. Bár szaporodtak a hibák és a pontatlanságok, szívós támadómunkával nyolcpontosra nőtt a hazai előny a mérkőzés utolsó percére (78-70). Hiába volt azonban biztos a vezetés, egyik pillanatról a másikra kapkodóvá vált a Phoenix játéka, ez kihasználva pedig az Újpest előbb két távolival és egy közelivel kiegyenlített (78-78), majd egy újabb távolival már az előny is a kezében volt. Az utolsó másodpercek egyenlítési kísérlete kudarcba fulladt, a végeredményt a vendégek büntetője állította be (78-82).

A vereség ellenére is kifejezetten szép játékot mutatott be Molnár Bence (21/15 pont, 7 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 assziszt, 1 kiharcolt fault) és a dupla-duplázó Szilasi Bence (21/6 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 assziszt, 6 kiharcolt fault), de Jónás Bence is tíz pont fölé jutott (13 pont, 8 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 assziszt, 7 kiharcolt fault).

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20: Jónás Bence (13), Szilasi Bence (21/6), Eremiás Kristóf (6), Molnár Bence (21/15), Taskó István (2). Csere: Illés Gábor (-), Balogh Ákos (4), Lenke Balázs (4), Berta Bence (7/3), Gulyás Kristóf (-), Orosz Zoltán (-). Edző: Szendrey Zsombor.

 

Szendrey Zsombor edző: „Nehéz meccsre készültünk. Tudtuk, hogy egy magas szerkezetű, jó képességekkel rendelkező csapat ellen kell játszanunk, amely eddig két győzelemmel többet szerzett, mint mi, és közvetlenül előttünk áll a tabellán. Ennek tudatában készültünk a mérkőzésre. Harminckilenc percen keresztül folyamatosan mi vezettünk 8-10 ponttal, és az utolsó másodpercben kaptunk ki. Ez körülbelül az ötödik egylabdás mérkőzésünk volt. Talán a fáradtságnak tudható be, de inkább a rossz döntéseknek, hogy egy kezünkben lévő meccset elveszítettünk. Három eladott labdát adtunk az ellenfélnek az utolsó másfél percben, aki ezt kihasználta, kaptunk három hármast, és kikaptunk. Nagyon sajnáljuk, mert nyerni akartunk, és végig jobbak voltunk”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György