Nehéz győzelem hazai pályán

A Bajnokság 25. fordulójában a KTE-Duna Aszfalt csapatát fogadta hazai környezetben a Tiszaújvárosi Termálfürfő Phoenix KK. A március 21-ei mérkőzésen mindkét csapat hullámzó teljesítményt mutatott, ám a feszült végjátékot a borsodi gárda bírta jobban.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – KTE-Duna Aszfalt: 84-76 (23-25, 21-18, 20-20, 20-13)

 

Lassan ébredt a Phoenix: lelkes ellenfele már 0-5-nél tartott, amikor a második percben megszülettek az első hazai pontok. Az nyitó negyed jelentős részére jellemző volt a Tiszaújváros kissé vontatott játéka, és a hét ponttal is elhúzó Kecskeméthez csak az etap hajrájában sikerült felzárkóznia (23-25).

Ígéretesen indult a második játékrész, hiszen Hill közelijével gyorsan egyenlített a Phoenix (25-25), majd nem sokkal később a vezetést is magához ragadta Pöstényi duplájával. Ezt követően a hazai gárda többször is ellépett öt-hat ponttal ellenfelétől, az elszakadási kísérletek azonban rendre kudarcot vallottak. A becsúszó hibákat sikeresen használta ki a Kecskemét, újra és újra felzárkózott, majd a negyed második felében kétszer is egyenlített. A félidőben végül egypontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző (44-43).

 Fordulatos harmadik etapot láthatott a mérkőzés közönsége. A Kecskemét kiharcolta az egyenlítést (46-46), majd megfordította az állást (46-48), amire a Phoenix impozáns rohammal válaszolt, s a hatodik percben már kilenc ponttal állt a kunságiak előtt (59-50). A már-már megnyugtató fölény azonban igen hamar elolvadt: a KTE fiataljai ellentámadásba lendültek, és a negyed végére visszaállították a félidő egypontos különbségét (64-63).

A záró etap kecskeméti fordítással vette kezdetét (64-65), amit szerencsére gyorsan követett egy Molnár-, majd egy Pongrácz-tripla (70-65), és a negyed további részében már sikeresen stabilizálta előnyét a Phoenix a fáradó vendégekkel szemben. Megszaporodtak a Kecskemét pontatlanságai, így tizenegy egységnyi különbség is kialakulhatott a játékrész folyamán, végül azonban csekélyebb fölényt mutató – ám ugyanúgy fontos –, 84-76-os hazai győzelem született.

A dupla-duplázó Jaywuan Hill ismét remek formában kosarazott: 35 pont, 10 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 assziszt, 6 kiharcolt fault és 1 blokk révén vált a találkozó legeredményesebb játékosává. A dupla-dupla közelében teljesített azonban Pongrácz Gergely is, aki 19/9 pontot, 9 lepattanót, 2 szerzett labdát, 4 asszisztot és 4 kiharcolt faultot ért el a mérkőzésen. Tíz pont fölé ért Pöstényi Zoltán is (11/3 pont, 3 lepattanó, 3 assziszt, 2 kiharcolt fault), és igen hasznosan játszott Kovács Zoltán is (8 pont, 5 lepattanó, 1 szerzett labda, 5 assziszt, 2 kiharcolt fault).

 

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (-), Gáspár Balázs (6), Jaywuan Hill (35), Szilasi Bence (-), Kovács Zoltán (8). Csere: Berta Bence (-), Jónás Bence (-), Pöstényi Zoltán (11/3), Taskó István (-), Katlan Roland (-), Pongrácz Gergely (19/9), Molnár Bence (5/3). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

 

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Mindig azt mondják, hogy a kötelező a legnehezebb, és ez be is bizonyosodott ma. Egy nagyon szimpatikus, nagyon fiatal csapat ellen játszottunk, ellenfelünk nagyon megnehezítette a dolgunkat. Hasonlóan kell nyilatkoznom, mint az elmúlt öt meccs után: talpon tudtunk maradni, és az úgynevezett »hullámgödrök« ellenére – hiszen szerencsére ezek már nem »völgyek« voltak – sikerült megőriznünk a lendületünket. Örülünk a győzelemnek, és remélem, a jövő héten, az alapszakasz utolsó hazai mérkőzésén ugyanez lesz az eredmény”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György