Későn jött az U16-os lendület

A Kadett Bajnokság legutóbbi fordulójában, március 26-án az Egri VSI KOK otthonában lépett pályára a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK U16-os csapata. A hazai odavágó kudarca után rendkívül motiváltan utazott el a csapat a hevesi találkozóra, a győzelmet azonban a jobban kezdő egriek könyvelhették el a meccs végén.

Egri VSI KOK U16 – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U16: 70-62 (24-9, 21-19, 12-17, 13-17)

 

Alaposan meglepték a Tiszaújvárost a jobban kezdő vendéglátók, akik egy 14-3-as rohammal már az első negyed közepére komoly előnyt kovácsoltak össze. Az időkérés és a sorok rendezése javított aztán a Phoenix játékán, ebben a játékrészben azonban már nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez (24-9).

A második etapban már egy sokkal higgadtabb és hatékonyabb Phoenixet láthattunk a pályán. A védekezés átalakítása a támadójátékot is eredményesebbé tette, így a mérkőzés kiegyenlítetté vált – azonban ez még mindig csak arra volt elegendő, hogy minimális legyen a különbség növekedése (45-28).

A szünet után a Phoenix erőteljes támadásokkal igyekezett lefaragni ellenfele előnyét, a jól kialakított helyzeteket azonban nem mindig sikerült pontokra váltani. Mindenesetre ez a negyed már egyértelmű tiszaújvárosi fölényt mutatott (57-45).

A negyedik etap hozta meg a borsodi együttes számára az igazi lendületet, a továbbra is számottevő, 12 pontos hátrányt azonban kemény feladat volt ledolgozni. A Phoenix kitartó támadójátékának és a továbbra is jól működő védekezésnek köszönhetően percről percre csökkent a két csapat közti különbség, és a negyed hetedik percében már csak négy pont volt a hazaiak előnye (66-62). A kínálkozó lehetőséget azonban a fordításra és a győzelemre sajnos nem sikerült kihasználni. Ekkor már elegendő volt egy-két pontatlan dobás, egy-két jól sikerült egri támadás ahhoz, hogy végül nyolcpontos hazai győzelem szülessen (70-62).

 

Benőcs Tibor edző: „A legutóbbi hazai mérkőzésen nem én ültem a padon, így az edzőkollégák tapasztalatai alapján készültünk fel a találkozóra. Úgy gondolom, hogy az odavágó majdnem húszpontos különbségéhez képest ez a nyolc egység nagyon jó eredmény – főleg annak tudatában, hogy az utolsó percekben, amikor négy pontra is feljöttünk, még a fordításra is megvolt az esélyünk. Ha pont a legvégén nem követünk el néhány nagyobb hibát – nem adjuk el a labdát, nem hagyjuk ki a ziccert –, ha nem ijedünk meg egy kicsit a lehetőségtől, nem veszítjük el a mérkőzést. Én úgy gondolom, a korábbihoz képest ez mindenképpen nagyon jó eredmény, és ha játszhatnánk egy harmadik meccset, azt már egészen biztosan mi nyernénk meg”.

Kerényi György