Kemény mérkőzésen diadalmaskodott a Phoenix

A Bajnokság nyolcadik fordulójában az EKE-Eger-KOK csapatát fogadta hazai környezetben a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. Sejteni lehetett előre, hogy nehéz küzdelem lesz az október 10-én lejátszott találkozó, hiszen a Phoenixnél jobb mutatókkal rendelkező hevesi alakulat a középmezőnyből várt az összecsapásra.

Külön szót kell ejteni az első percek sajnálatos eseményéről: Varga Imre, az Eger játékosa komoly térdsérülést szenvedett el; ezúton is mielőbbi felépülést kívánunk neki!

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – EKE-Eger KOK SE: 86-73 (20-8, 22-35, 24-18, 20-12)

2019. november 10. Tiszaújváros, 200 néző.

Vezették: Pozsonyi László, Gaál István Tamás, Lövei László.

.

A mérkőzés kezdetétől heves volt a küzdelem a két gárda között, ám a Phoenix vette jobban a rajtot, és jelentős előnyt kovácsolt össze a 10. perc végére (20-8).

Amilyen jól sikerült a kezdő negyed a hazai alakulat számára, olyan ijesztőre sikerült a második etap. A játékrész közepéig tudta megőrizni a tíz pont körüli előnyt a Tiszaújváros, ekkor azonban megrázta magát az egri gárda, fokozatosan ledolgozta hátrányát, és a negyed végén egy utolsó triplával meg is fordította a mérkőzést (42-43).

A pihenő jót tett a Tiszaújvárosnak, hiszen egyértelműen pontosabbá vált játéka, a hevesiek ennek ellenére többször is vissza tudták verni a fordítási kísérleteket. A küzdelem keménységét mutatja, hogy a Phoenix négyszer is kiegyenlített, mire sikerült átvennie a vezetést (53-52). Ettől kezdve a vendégeknek kellett futniuk az eredmény után, ám a borsodiak sem tudtak számottevő előnyt kiharcolni. A záró etap előtt mindössze ötpontos vezetéssel állt a Phoenix (66-61).

A negyedik játékrész is szoros csatával vette kezdetét, és a Tiszaújváros csak a negyed második felében tudta kihasználni a kapkodóbbá váló ellenfél hibáit. A rendkívül nehéz mérkőzésen a Phoenix végül 13 pontos győzelmet aratott (86-73).

.

Jake Martin ismét kimagasló teljesítményt és egy már-már szokásossá váló dupla-duplát mutathatott fel a mérkőzés végén (31/3 pont, 16 lepattanó, 3 assziszt, 8 kiharcolt fault), ám igen jól játszott Kiss Balázs (17/6 pont, 4 szerzett labda, 3 assziszt, 4 kiharcolt fault), Molnár Bence (12/6 pont, 2 szerzett labda, 1 assziszt, 3 kiharcolt fault) és Tóth Viktor is (10/3 pont, 1 lepattanó, 1 szerzett labda, 4 assziszt, 1 kiharcolt fault). Bár Orliczki Bence nem érte el a tíz pontot, az ő játéka is rendívül hasznosnak bizonyult (6 pont, 5 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt, 4 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (17/6), Orliczki Bence (6), Szilasi Bence (-), Jake Martin (31/3), Kovács Zoltán (-). Csere: Pöstényi Zoltán (-), Tóth Viktor (10/3), Taskó István (-), Szabó Norbert (4), Eremiás Kristóf (-), Molnár Bence (12/6), Lajsz Gergely (6). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szenrdey Zsombor vezetőedző: „Ki-ki meccsre számítottunk, hiszen mindkét csapat 70-75 pontos átlagot szokott dobni. Ezt most az Egertől meg is kaptuk. Az történt, amit vártunk, amire készültünk – beleértve a támadásaikat és a védekezésüket egyaránt. Többször váltottak emberfogásról zónára, ami hol megrendített minket, hol túl tudtunk rajta jutni. Minden cserejátékosunk pozitívan tudott beszállni a küzdelembe. Kellett ez a győzelem – az önbizalmunknak is –, örülünk neki, és bízunk benne, hogy most nem állunk meg, hanem tudunk legalább kettőt-hármat nyerni egymás után. Gratulálok a csapatnak”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György