Feszült végjáték után győzött U20-as gárdánk

Az U20-as Bajnokság nyolcadik fordulójában az EKE-Eger-KOK fiataljait fogadta a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK U20-as alakulata. A jórészt kiegyenlített mérkőzés feszültségekkel teli végjátékba torkollott, ám a Phoenix bírta jobban a kimerítő csatát.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20 – EKE-Eger-KOK U20: 81-78 (23-23, 18-15, 14-12, 26-28)

.

Bár a Phoenix kétszer is négypontos előnybe került az első etap során, nem birtokolhatott tartós vezetést az ugyancsak motiváltan küzdő Egerrel szemben. A tízperces adok-kapok végén egymás mellett álltak a csapatok (23-23).

A második játékrész sem volt mentes a fordulatoktól. A negyed első fele az előző etap kiegyenlítettségét mutatta, ám az etap derekán úgy tűnt, az Egernek sikerül ellépnie riválisától (26-31). Az ötpontos hátrányt azonban hamar ledolgozta a Phoenix, és két perc múlva már a hazai csapat hatpontos vezetését mutatta az eredményjelző (37-31). A mérkőzés ezen pontján megvolt ugyan az esély akár a döntő fölény kiharcolására is, ám az Eger olyannyira nem hagyta magát, hogy a kilencedik percben a vezetést is visszavette egyre pontatlanabbul játszó ellenfelétől (37-38). A félidőre végül csekély mértékű, hárompontos Phoenix-előny alakult ki (41-38).

A fordulás után a Tiszaújváros mindent megtett annak érdekében, hogy idejekorán eldöntse a mérkőzést. Szívós munkával, fokozatosan távolodott el riválisától, és a negyed hetedik percében már 13 pontos volt előnye. Az Eger azonban ismét magára talált, és néhány gyors kosárral újra elérhető távolságba került vendéglátójához (55-50).

A záró játékrész mindkét csapat számára tartogatta a lehetőséget a győzelemre. A Phoenix kezdte jobban az etapot, hamarosan már ismét nyolcpontos előnyben volt (58-50), de – hasonlóan a korábbiakhoz – az Eger most is felállt, és a negyed közepén már a vendégek örülhettek az újabb vezetésnek (58-59). A Tiszaújváros szerencsére kibírta a jelentős pszichés nyomást, és tartotta a lépést a hevesi alakulattal. Az utolsó percek rendkívül szoros és feszült küzdelmet hoztak, s a lefújás pillanatában éppen a Phoenix vezetett – így a győzelmet is a tiszaújvárosi gárda zsebelhette be (81-78).

.

Eremiás Kristóf remek formában játszott, és dupla-duplával zárta a mérkőzést (22 pont, 16 lepattanó, 4 szerzett labda, 1 assziszt, 8 kiharcolt fault). Molnár Bence szintén a dupla-dupla közelébe került (18 pont, 9 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 assziszt, 3 kiharcolt fault), de remekül kosarazott Szilasi Bence (17/3 pont, 8 lepattanó, 5 szerzett labda, 2 assziszt, 4 kiharcolt fault) és Taskó István is (16/6 pont, 7 lepattanó, 2 szerzett labda, 1 assziszt, 4 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20: Szilasi Bence (17/3), Lenke Balázs (7/3), Eremiás Kristóf (22), Molnár Bence (18), Taskó István (16/6). Csere: Drizner Gábor (-), Bélteczki Balázs (-), Balogh Ákos (-), Berta Bence (-), Gulyás Kristóf (-), Orosz Zoltán (1). Edző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor edző: „Nehéz mérkőzésre számítottunk, hiszen az Eger jó meccseket játszott eddig. Mondhatjuk, hogy ezen a héten Eger-Tiszaújváros mérkőzéssorozat zajlott le, ugyanis az U12, a junior, az U20 és a felnőttek is összecsaptak az elmúlt napokban, sőt focistáink is az egriek csapatát fogadták a hétvégén. Mi most hál’ Istennek javítottunk mérlegünkön. Jól játszottunk, amit tudtunk kihoztuk a mérkőzésből, többek részéről is remek hozzáállást tapasztaltam. Jó döntéseket hoztunk, több pontot dobtunk, és nyertünk, bár igencsak megnehezítettük a saját dolgunkat azzal, hogy harminchárom labdát eladtunk. Örülünk a győzelemnek”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György