Kiélezett mérkőzésen szenvedett vereséget a Phoenix

A Bajnokság tizedik fordulójában hazai pályán fogadta a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK a DEAC U23 csapatát. A jó erőkkel érkező debreceni együttessel szemben kiegyenlített mérkőzést vívott a Phoenix, az utolsó másodpercek azonban az ellenfélnek kedveztek.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – DEAC U23: 55-57 (17-16, 9-15, 15-9, 14-17)

2019. november 17. Tiszaújváros, 100 néző.

Játélvezetők: Rácz Zsolt Róbert, Menyhárt Ferenc Tamás, Gergely Csaba.

.

Biztatóan indult a Phoenix számára a mérkőzés, hiszen az első negyedet szinte végig előnyben játszotta végig, s végül – apró egy ponttal ugyan – hozta az etapot (17-16).

A második játékrész a DEAC előretöréséről szólt. Már az első másodpercekben átvették a vezetést, és a megingó Tiszaújváros csak kemény küzdelem árán tudta befogható távolságban tartani a hajdúsági csapatot. Bár kétszer is sikerült egy pontra felzárkózni, végül 26-31-es félidei eredmény alakult ki.

A szünet határozottan jót tett a tiszaújvárosi játéknak. A Phoenix kitartóan folytatta a felzárkózást, és a harmadik etap derekára behozta lemaradását (34-34). Ekkor még sikerült ugyan ismét ellépnie a DEAC-nak, ám a hatodik percben már hazai vezetést mutatott az eredményjelző (37-36). Az előny tartósan a Tiszaújváros kezében maradt, és az utolsó játékrész előtt egypontos vezetéssel várta a finálét (41-40).

Bár a DEAC gyorsan fordított a negyedik etap elején, a Phoenix két percen belül visszavette a vezetést, és nem is engedte ki azt a kezéből egészen a hetedik percig. Korábban hatpontosra emelkedő hátrányából ekkor sikerült egyenlítenie a Debrecennek (50-50), az újabb fordítási kísérletet azonban visszaverte a Phoenix. Újabb percek teltek el tiszaújvárosi előnnyel, amit sajnos nem sikerült meghatározóvá növelni. Az utolsó perc lendületes támadásaiban a DEAC bizonyult pontosabbnak, így az összességében jobb statisztikával végző Phoenix maradt alul a mérkőzésen (55-57).

.

A mutatók alapján a mérkőzés legjobb játékosai – fej fej mellett – a dupla-duplázó Lajsz Gergely (12/3 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 1 assziszt, 2 kiharcolt fault) és Jake Martin lett, aki hátsárülése ellenére ugyancsak bevállalt egy dupla-duplát (11/3 pont, 17 lepattanó, 1 szerzett labda, 5 kiharcolt fault). Nagyon hasznosan játszott ugyanakkor Tóth Viktor is, aki 16 ponttal, 1 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 2 assziszttal és 7 kiharcolt faulttal fejezte be a találkozót.

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Tóth Viktor (16), Szilasi Bence (5/3), Jake Martin (11/3), Kovács Zoltán (7/3), Lajsz Gergely (12/3). Csere: Pöstényi Zoltán (-), Kiss Balázs (2), Lenke Balázs (-), Taskó István (-), Szabó Norbert (-), Orliczki Bence (2), Molnár Bence (-). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nehéz most bármit is mondani, mert nagyon szerettünk volna győzni, és nem hiszem, hogy ez nyomást jelentett volna számunkra. Egy-két játékosommal nem vagyok megelégedve, mert bátortalanul játszott. Nem használtunk ki adott lehetőségeket, üres helyzeteket, rossz döntéseket hoztunk, és ez már sokadik alkalommal, mérkőzésről mérkőzésre tapasztalható. Azt kell mondanom, hogy megérdemelten győzött az ellenfél, hiszen ilyen kevés dobott ponttal hazai meccsen nem is szabad nyernünk”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György