Fájó vereség a Szolnok ellen

A bajnokság 11. fordulójában, november 24-én a Szolnoki Olajbányász U23 csapatával mérte össze erejét a sérült Jake Martin nélkül pályára lépő Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. A feszes iramú mérkőzésen egészen az utolsó másodpercekig a Phoenixnél volt az előny, a győzelmet mégsem sikerült megszerezni.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Szolnoki Olajbányász U23: 61-62 (16-8, 15-19, 15-8, 15-27)

2019. november 24. Tiszaújváros, 150 néző.

Játékvezetők: Sallai István József, Bagi Bálint, Kruk Melinda.

.

Jól kezdődött a Phoenix számára a találkozó, hiszen a 2-3-as második perc után magához ragadta a vezetést, és meg is őrizte azt a feszült hangulatú első negyed során. Fokozatosan távolodva ellenfelétől nyolcpontos előnyt harcolt ki a tizedik perc végére (16-8).

A második játékrész derekáig nem sokat változott a mérkőzés képe. A Tiszaújváros tíz pont körül tartotta a különbséget, a Szolnok ugyanakkor kitartóan küzdött a hátrány csökkentéséért. A vendégek a negyed második felében találták meg a hazai játék ellenszerét, és látványos iramú felzárkózásba kezdtek. Az etap utolsó perceiben már kétszer is csak két pont volt a különbség az ellenfelek között, ám végül sikerült a Phoenixnek visszavernie az egyenlítési kísérletet (31-27).

A harmadik negyedben sem lanyhult a küzdelem hevessége. A Tiszaújváros lendületesen harcolt a meghatározó előny eléréséért, ám a szolnoki együttes tartotta a lépést – olyannyira, hogy a hatodik percben az egyenlítés is megszületett (35-35). A Phoenix szerencsére tartotta magát, és egy ritmusváltással ismét távolodni kezdett riválisától. A hazai előny növekedni kezdett, és a záró etapot kilencpontos vezetéssel várhatta a tiszaújvárosi gárda (46-35).

Az utolsó negyed nagy részében is úgy tűnt, hogy a hazai csapat a találkozó esélyese. A Phoenix egészen a nyolcadik percig tíz pont körül tudta tartani a különbséget, ekkor azonban pontatlanságok és személyi hibák következtek gyors egymásutánban a hazai oldalon, amit a vendégek sikeresen használtak ki. Két másodperccel a találkozó vége előtt fordított a Szolnok (61-62), és a Tiszaújvárosnak már nem maradt ideje a javításra.

.

Fájó ez a kudarc, hiszen szinte végig a kezében tartotta a mérkőzést a Phoenix, ráadásul sorozatban a második olyan meccsét vívta meg, amelyen a jobb összteljesítmény ellenére maradt alul minimális különbséggel. A Szendrey-legénység mindenesetre nagyot küzdött, és a vereség ellenére is elismerést érdemel.

.

Lajsz Gergely személyében ismét a hazai oldalon találhatjuk meg a mérkőzés legeredményesebb játékosát, aki dupla-duplával, 12 ponttal, 10 lepattanóval, 1 assziszttal és 3 kiharcolt faulttal fejezte be a találkozót. Ugyancsak dupla-duplával végzett Pöstényi Zoltán (10 pont, 11 lepattanó, 2 assziszt, 3 kiharcolt fault), és jó formában játszott Kiss Balázs is (13/3 pont, 2 lepattanó, 3 szerzett labda, 1 assziszt, 2 kiharcolt fault, 1 blokk).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Pöstényi Zoltán (10), Kiss Balázs (13/3), Szabó Norbert (1), Szilasi Bence (6), Lajsz Gergely (12). Csere: Tóth Viktor (9/3), Lenke Balázs (-), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (2), Molnár Bence (2), Kovács Zoltán (6/3). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Harminckilenc percig és negyvenöt másodpercig vezettünk. Aztán kikaptuk a meccset. Megbeszéltük, hogy védjük ki a fordítást, de hibáztunk. Sok hibánk volt az utolsó öt percben, megzavart minket az ellenfél agresszív védekezése. Hiába kértem a mieinket, hogy inkább gyors kosarakkal operáljunk, mert a pont többet ér, nem voltak erre hajlandóak. Magunkra húztuk az ellenfelet, megálltunk, és akkor már felállt védelem ellen próbáltunk támadni, de így már nem sikerült. Ennyire vagyunk képesek”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György