Nagyon fontos győzelmet aratott a Phoenix

A Bajnokság tizenkettedik fordulójában az OMNIA Pub & Food Békés otthonában lépett pályára a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. A nehéz és fordulatos mérkőzésen csak az utolsó percek küzdelme döntötte el a párbajt – méghozzá a Phoenix javára.

                                                                                                    Forrás: hunbasket.hu

OMNIA Pub & Food Békés – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: 83-90 (21-29, 25-21, 26-21, 11-19)

2019. november 30. Békéscsaba.

Játékvezetők:  Fodor Attila, Nyilas István, Drenyovszki Dániel.

.

A Phoenix az első negyed második percében ragadta magához a vezetést (4-5), és bár a vendéglátók egyszer még egalizálni tudtak, a későbbiekben nem akadályozhatták meg a Tiszaújváros fokozatos eltávolodását. A tizedik percre nyolcpontos előnyt harcolt ki a Phoenix (21-29).

A mozgalmas második etap a hazai gárda számára indult jobban. A Békés nagy lépésekkel közeledett a borsodi alakulathoz, és a második perc végén már mindössze négy pont volt a különbség a két alakulat között (27-31). Ekkor találta meg az új lendületet a Phoenix, és ismét növelni kezdte vezetését. A negyed közepére már tizennégy pontra rúgott az előny (29-43), e ponton azonban ismét a békésiek vették át a mérkőzés irányítását. Veszélyes menetelésbe kezdtek, és a félidőre újfent könnyen behozható távolságban voltak a Tiszaújvárostól (46-50).

Jól indult, de válságossá vált a harmadik játékrész. A negyed derekáig tudta tartani a Phoenix az előnyt, a hatodik percben megszületett a Békés fordítása (63-61). Szerencsére a Tiszaújváros megőrizte hidegvérét, és sikerült behozható távolságban tartania ellenfelét. A záró negyed előtt csupán egy pont volt a két fél közötti különbség (72-71).

Gyakorlatilag bármit hozhatott a záró negyed, a győzelem azon múlhatott, hogy melyik csapat bírja jobban erővel az egyre kiélezettebb küzdelmet. A rendkívül motiváltan játszó Phoenix a harmadik percben egyenlített (75-75), és bár ezt a fordítási kísérletet még visszaverte a Békés, a következő percben már vendégelőnyt mutatott az eredményjelző (77-78). A Tiszaújváros nehéz csatában őrizte meg vezetését az utolsó sípszóig, s végül 83-90-es győzelemmel térhetett haza.

.

Sokat köszönhetett a Phoenix az újra pályára lépő Jake Martinnak, aki egy látványos dupla-duplával ünnepelte meg visszatérését (22/9 pont, 13 lepattanó, 3 szerzett labda, 2 assziszt, 2 kiharcolt fault). Remek formában kosarazott Kiss Balázs (17/6 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 assziszt, 3 kiharcolt fault), és jól teljesített Pöstényi Zoltán is (11/9 pont, 1 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Pöstényi Zoltán (11/9), Kiss Balázs (17/6), Szabó Norbert (7), Molnár Bence (8), Lajsz Gergely (10). Csere: Tóth Viktor (4), Lenke Balázs (-), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (1), Szilasi Bence (-), Jake Martin (22/9), Kovács Zoltán (10). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, ezt meg is kaptuk. Szerencsére nagyon jól kezdtük a mérkőzést, sültek a dobásaink. Mondjuk ezt picit lehetett már érezni az előző edzésen is. Aminek örülök, hogy át tudtuk menteni ezt a formát a mérkőzésre. Itt nagyon nehéz győzni, egy jó szerkezetű, jó képességű csapathoz érkeztünk. A döntés a végére maradt. Ritmust váltottunk, illetve védekezést váltottunk, s ez az ellenfelet jobban megzavarta, mint bennünket, mert azért saját magunkat is meg tudjuk ezzel lepni… Ez most bejött, tudtunk kosarakat szerezni, így a javunkra eldöntöttük ezt a ki-ki mérkőzést”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György