Bajnokesélyest győzött le a Phoenix

A Bajnokság 13. fordulójában, december 7-én az Újpest-MT csapatát fogadta hazai környezetben a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. A tabella első helyeiről érkező ellenfél számított ugyan a találkozó esélyesének, a Phoenix azonban nem feltartott kézzel lépett a pályára…

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Újpest-MT: 77-70 (17-26, 23-13, 19-18, 18-13)

2019. december 7. Tiszaújváros, 200 néző.

Játékvezetők: Menyhárt Ferenc Tamás, Sörlei Attila, Marton Péter.

.

Az Újpest elképzeléseinek megfelelően indult a mérkőzés. A vendégek hamar a kezükbe ragadták az irányítást, és magabiztosan hozták az első negyedet. A Phoenix számára ugyanakkor döntő jelentőségű lehetett, hogy sikerült tíz ponton belül tartania a különbséget, így behozható távolságban maradt ellenfeléhez képest (17-26).

A második negyedet rendezettebb védelemmel kezdte meg a Tiszaújváros, ennek eredményeként lassabban születtek a pontok az első percekben. Az erősödő hazai játék némi bizonytalanságot okozhatott a lilák soraiban, hiszen a Phoenix fokozatos felzárkózásba kezdett. Az időközben tizenegy pontosra is megemelkedő hátrányt ledolgozva a hatodik percben megszületett az első egyenlítés (32-32). Ezt a fordítási kísérletet még visszaverte a fővárosi alakulat, de újra elszakadni már nem tudott a házigazdáktól. A félidő hajrájában aztán a fordítás pillanata is bekövetkezett (38-37), és a minimális előnyt meg is őrizte a Phoenix a második etap lefújásáig (40-39).

Az egyre feszültebb hangulatú mérkőzés harmadik negyedét ismét az Újpest kezdte jobban. Gyors fordítással indította a játékrészt, és sokáig úgy tűnt, sikerült leráznia magáról a továbbra is rendkívül motiváltan küzdő borsodi gárdát. Többször is eljutottak a fővárosiak hétpontos vezetésig, ám a Phoenix újra és újra közelebb tudott lépni. Ezúttal is az etap hajrája bizonyult döntő jelentőségűnek: kétszer is egyenlíteniük kellett a tiszaújvárosi fiúknak (55-55, 57-57), ám végül kétpontos előnnyel zárták a negyedet (59-57).

Amire senki sem számított a mérkőzés előtt: a záró etapban az Újpestnek kellett a fordításért küzdenie. Az összecsapás továbbra is szoros volt, a fővárosiak többször is eljutottak az egyenlítésig, azonban a Phoenix ezúttal egyszer sem engedte át a vezetést. A feszültségekkel teli negyed derekától kezdve sikerült a korábbiaknál nagyobb mértékben ellépnie riválisától, ám az erős ellenféllel szemben csak az utolsó pillanatban válhatott biztossá a győzelem (77-70).

.

A Phoenix motivált és kitartó küzdelme borította a papírformát. Komoly szerepet vállalt ebben Jake Martin, aki újra hozta a dupla-duplás formát, és begyűjtötte a találkozó lepattanóinak mintegy harmadát (24/6 pont, 25 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt, 7 kiharcolt fault). Ugyancsak a torna legjobbjai között szerepelt Szilasi Bence (20/9 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 2 kiharcolt fault), és Pöstényi Zoltán is remek formát mutatott (11/9 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt, 3 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (4), Szabó Norbert (4), Orliczki Bence (2), Szilasi Bence (20/9), Jake Martin (24/6). Csere: Pöstényi Zoltán (11/9), Tóth Viktor (7), Lenke Balázs (-), Taskó István (-), Eremiás Kristóf (-), Kovács Zoltán (3/3), Lajsz Gergely (2). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon örülünk a győzelemnek, gratulálok a csapatunknak. Egy nagyon kiélezett és paprikás hangulatú mérkőzésen sikerült itthon tartani a győzelemért járó pontokat. Nagyon nehéz ellenfél érkezett hozzánk, nem hiába állnak a tabella élén. Masszív csapat, amelyről tudom, hogy jó edzővel nagyon jól edzenek, és ez csak emelheti annak a jelentőségét, hogy most sikerült győznünk. Az utolsó időkérésemért elnézést kérek az ellenféltől, valóban nem volt túl sportszerű. Talán a mérkőzés hevében döntöttem úgy, hogy gyakorlunk egyet, de nem kellett volna. Még egyszer gratulálok a csapatunknak”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György