A Phoenix győzelemmel kezdte az évet!

2020 első hazai mérkőzésén, január 12-én a Pécsi NKA csapatát fogadta a Phoenix. A Bajnokság éllovasával szemben nagyon nehéz küzdelmet vívott a tiszaújvárosi gárda, ám végül sikerült a bravúr.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Pécsi NKA: 82-79 (24-25, 19-26, 22-9, 17-19)

2020. január 12. Tiszaújváros, 200 néző.

Játékvezetők: Dr. Szakáll István Zoltán, Sentényi Barna, Rózsavölgyi Alexandra.

.

Bár a vendégek gyorsan magukhoz ragadták a vezetést, az első negyed során nem sikerült jelentős előnyt kiharcolniuk. A Phoenix folyamatosan a Pécs sarkában volt, sőt kétszer fordítani is tudott. A küzdelem hevességét jellemzi egyrészt, hogy a vendégek mindkét esetben visszavették a vezetést, másrészt, hogy a baranyai együttes a hatpontos előnyig is eljutott ugyan a játékrész során, végül mégis csupán egyetlen egységgel nyerte az etapot (24-25).

A második negyed ismét hazai pontokkal indult, ám a Pécs ritmusváltása komoly zavart okozott a Phoenix soraiban. Az első perc 26-25-ös vezetése rövid életű volt, a vendégek fordítottak, majd veszélyes távolodásba kezdtek. A Tiszaújváros igyekezett tartani az iramot, ennek ellenére a kilencedik percben már tizenegy pontos különbséget mutatott az eredményjelző (38-49). A szünet előtt valamelyest sikerült szépíteni az álláson, de a pécsiek még így is 43-51-es vezetés birtokában vonulhattak pihenőre.

A harmadik etap elején úgy tűnt, nem sikerül megtörni a vendégek lendületét. Két percen belül ismét tíz pont fölé ugrott előnyük (43-55), ám ekkor új erőre kapott a hazai gárda, és gyors kosarakkal öt egységre olvasztotta hátrányát (52-57). Az addig magabiztos baranyaiakat váratlanul érhette, hogy kicsúszott a kezükből az irányítás, hiszen ezúttal nem tudták megállítani a Phoenix előretörését. A negyed hetedik percében született meg a hazai fordítás (58-57), és a záró játékrészt immár ötpontos tiszaújvárosi vezetéssel várták a csapatok (65-60).

A feszültségekkel teli, feszes iramú negyedik etapban a vendégek mindössze három perc alatt zárkóztak fel egy pontra (67-66), s újabb öt perc elteltével – a Phoenix minden erőfeszítése ellenére – ismét a pécsieké volt az előny (73-74). A Tisza-parti gárda azonban nem omlott össze, egy időkérés után máris visszavette a vezetést, és a találkozó végéig már ki sem engedte azt a kezéből. Bár az utolsó pillanatig szoros volt a csata, ezúttal nem az ellenfél távolija, hanem Jake Martin büntetője alakította ki a végeredményt (82-79).

.

A mérkőzés legjobbjának ezúttal is Jake Martin bizonyult, aki újabb dupla-duplával örvendeztette meg a hazai közönséget (26/6 pont, 11 lepattanó, 4 assziszt, 6 kiharcolt fault). Szép centermunkát mutatott be Lajsz Gergely (12 pont, 3 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 kiharcolt fault, 2 blokk), és jó formában kosarazott harmadik etap lendületét beindító Tóth Viktor is (15/3 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 assziszt, 5 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kiss Balázs (4), Szilasi Bence (9/3), Jake Martin (26/6), Kovács Zoltán (6), Lajsz Gergely (12). Csere: Pöstényi Zoltán (5/3), Tóth Viktor (15/3), Taskó István (-), Szabó Norbert (3), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (-), Molnár Bence (2). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Maximális gratuláció a csapatnak! Egy nagyon nehéz meccset sikerült megnyernünk. Úgy gondolom, hogy az NB I. B-ben az egyik legprofibb szinten edző, készülő csapat ez a fiatal, pécsi együttes, és ez még inkább emeli a győzelmünk jelentőségét. Megbeszéltünk valamit, egy héten keresztül gyakoroltuk az ellenféllel szembeni taktikát, és hellyel-közzel sikerült is ezt megvalósítani. Az első félidőben nem igazán működött, utána viszont változtattunk – mindenekelőtt a hozzáálláson –, és talán ez eredményezte azt, hogy ma sikerült győznünk”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György