A Phoenix ismét jelentős győzelmet aratott

A Bajnokság 18. fordulójában a SMAFC ellen lépett pályára a Phoenix a Tiszaújvárosi Sportcsarnokban. A január 18-ai találkozót nem kezdhette meg teljes kerettel a hazai gárda, hiszen Jake Martint és Tóth Viktort is nélkülözni kellett ezen a napon. Bár ezek szerint az előjelek nem voltak teljesen kedvezőek, a Phoenix motivált, kemény játékot bemutatva tartotta otthon a nehéz mérkőzés pontjait.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – SMAFC: 81-71 (13-13, 21-21, 30-13, 17-24)

2020. január 18. Tiszaújváros, 250 néző.

Játékvezetők: Gergely Csaba, Földi László, Drenyovszki Dániel.

.

A vendégek találták meg hamarabb a lendületüket, akik az első negyed harmadik percében már hatpontos előnyt birtokoltak (2-8). Szerencsére gyorsan rendeződtek a hazai sorok, és a Phoenix kitartó felzárkózásba kezdett. A negyed hajrájában egyenlített, majd fordított a Tisza-parti gárda (13-11), végül pontegyenlőséggel zárult a szorossá vált etap (13-13).

A második játékrészben tették teljesen egyértelművé fiaink, hogy nem kívánnak alárendelt szerepet vállalni a találkozón. Már az etap elején magukhoz ragadták az előnyt, amit a negyed derekára hét pontig növeltek (25-18), s most az esélyesebbnek számító Sopronon volt a sor, hogy kemény munkával beérje ellenfelét. A vendégek erősödő támadásai valóban eredményesnek bizonyultak. A mérkőzés újabb percek elteltével ismét szorossá vált, majd a kilencedik percben megszületett a dunántúliak egyenlítése (30-30). A félidő hajrájában már nem tudott ellépni riválisától a Phoenix, így 34-34-es állással vonulhattak pihenőre a csapatok.

A lendület és a pontosság jellemezte a Phoenix játékát a harmadik negyedben. A Tiszaújváros egyértelműen uralta a pályát, s jól szervezett támadásai nyomán egyre bizonytalanabbá vált a soproni csapat. A záró etapot magabiztos, tizenhét pontos előnnyel várhatta a hazai gárda (64-47).

A tiszaújvárosi fiúk menetelése az utolsó negyedben is folytatódott, ám az energia és a koncentráció nem tartott ki a meccs végéig. Egészen a játékrész hetedik percéig a hazai fölény érvényesült, a Phoenix többször is elérte a húszpontos előnyt. A jelek szerint azonban a mérkőzés hajrájára elfáradtak a fiúk, a SMAFC átvette a kezdeményezést, és ijesztő felzárkózásba kezdett. Szerencsére azonban a nemrég kiharcolt jelentős előny és Szendrey edző időkérései nem tették lehetővé, hogy a Sopron veszélyes közelségbe kerüljön, így a Phoenix nehéz, de elismerésre méltó győzelmet arathatott (81-71).

.

Az egész csapat kitett magáért ezen a napon, jó volt látni fiaink csatáját. A dupla-duplázó Orliczki Bence a mezőny legeredményesebb játékosának bizonyult (14 pont, 11 lepattanó, 1 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 1 blokk), Szilasi Bence tekintélyt parancsoló dobóteljesítményével tűnt ki a mérkőzésen (20/12 pont, 7 lepattanó, 3 assziszt, 2 kiharcolt fault), nagyon hasznosan játszott Kiss Balázs (10 pont, 3 lepattanó, 3 szerzett labda, 8 assziszt, 3 kiharcolt fault), és jó formában kosarazott Lajsz Gergely is (12 pont, 6 lepattanó, 1 szerzett labda, 2 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Pöstényi Zoltán (9/3), Kiss Balázs (10), Szilasi Bence (20/12), Kovács Zoltán (9/3), Lajsz Gergely (12). Csere: Lenke Balázs (-), Taskó István (-), Szabó Norbert (7/3), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (14), Molnár Bence (-). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon örülünk a győzelemnek, és gratulálok a csapatunknak! Két meghatározó játékosunk nem tudott pályára lépni a mai mérkőzésen, de hál’ Istennek a többiek nem érezték meg a hiányukat. Az első félidő kiélezett küzdelmet hozott, az első és a második negyed is döntetlenre végződött. A harmadik negyedet – úgy, mint egy héttel ezelőtt – megtáltosodva, agresszíven védekezve tizenhét ponttal nyertük meg. Ez volt a kulcsa ennek a meccsnek. A negyedik negyedben sajnos mintha egy kicsit belenyugodtunk volna az eredménybe, megzavart minket az ellenfél agresszív védekezése, így elvesztettük az utolsó játékrészt. Hál’ Istennek a mérkőzést így is meg tudtuk nyerni”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György