Közel volt a bravúrhoz U20-as gárdánk

Január 18-án fogadta U20-as csapatunk a Bajnokság harmadik pozícióját elfoglaló SMAFC együttesét. A találkozó esélyesei a vendégek voltak, ám a második félidőben nagyot játszó tiszaújvárosi fiúk kis híján borították a papírformát.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20 – SMAFC U20: 72-78 (16-24, 13-29, 24-16, 19-9)

.

A SMAFC a várakozásoknak megfelelően hamar magához ragadta a kezdeményezést, de sokáig nem tudott ellépni a Tiszaújvárostól. Az első negyed legnagyobb részében fej fej mellett haladtak a csapatok, és csupán a hajrában sikerült gyors rohamokkal jelentős előnyt kiharcolniuk a vendégeknek (16-24).

A második etapban folytatódtak a soproni rohamok, a mi fiaink pedig ekkor még nehezen találták a kemény támadások ellenszerét. A SMAFC fokozatosan húsz pont fölé emelte a különbséget, s már-már úgy látszott, döntő előnybe került (29-53).

A pihenő alkalmat adott arra, hogy Szendrey edző rendezze a sorokat, így a harmadik játékrészben már egy jóval magabiztosabb Phoenixet láthattunk a pályán. A negyed derekára sikerült húsz pont alá csökkenteni a hátrányt (40-59), amiből kitartó munkával további ötöt faragtak le még a fiúk az etap végére (53-69).

A Tiszaújváros lendülete a záró játékrészben sem hagyott alább. Folytatódott a fokozatos felzárkózás, a hatodik percben már tíz pont alatt volt a hátrány (65-73). A drámai végjátékban hajszálnyira kerültek a sikerhez fiaink: a lefújás előtti másodpercekben mindössze négy egységre voltak ellenfelüktől (72-76), de már túl kevés idő volt hátra ahhoz, hogy egyenlítés vagy fordítás koronázza meg a rendes játékidőt. A végeredményt soproni büntetődobások állították be, így 72-78-cal zárták a csapatok a találkozót.

.

A tiszaújvárosi fiúk keményen megszorongatták a Bajnokság egyik esélyesét, ennek fényében pedig nem meglepő, hogy a szép egyéni teljesítményekben sem volt hiány. Eremiás Kristóf a találkozó legeredményesebb játékosaként, dupla-duplával végzett (17 pont, 15 lepattanó, 6 kiharcolt fault), és ugyancsak dupla-duplázott a statisztikában alig lemaradó Szilasi Bence is (15/9 pont, 11 lepattanó, 2 szerzett labda, 7 assziszt, 2 kiharcolt fault). Szépen teljesített Taskó István (11/3 pont, 6 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 2 kiharcolt fault), és tíz pontig jutott Lenke Balázs is (10 pont, 2 lepattanó, 1 szerzett labda, 4 assziszt).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20: Szilasi Bence (15/9), Lenke Balázs (10), Eremiás Kristóf (17), Molnár Bence (4), Taskó István (11/3). Csere: Drizner Gábor (3/3), Bélteczki Balázs (-), Hartman Ákos (6), Balogh Ákos (4), Gulyás Kristóf (-), Orosz Zoltán (2). Edző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor edző: „Az idegenbeli mérkőzésünk után itthon nagyon jól játszottunk, mínusz huszonnégyes félidei eredmény után a negyedik negyedben visszajöttünk négy pontra. A csapat extra teljesítményével megnyertük a második félidőt, közel voltunk a fordításhoz is. A helytállás számunkra jó eredmény, hiszen az ellenfél a harmadik helyen áll az U20-as Bajnokságban. Olyan teljesítményt mutattak fel a játékosaink, amiből lehet a továbbiakban építkezni”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György