Megbosszulta magát a rossz dobóforma

A Bajnokság 22. fordulójában a Knipl Kft. Bonyhádi KSE csapatát a továbbra is sérüléséből gyógyuló Jake Martin nélkül fogadta a Tiszaújvárosi Phoenix. A tabellán éppen utánunk következő ellenféllel szemben így is jó esélyekkel kezdték meg a mérkőzést fiaink, hiszen egy héttel korábban Kecskeméten ugyancsak ebben felállásban bizonyították erejüket. Ez a nap azonban a pontatlan dobásokról szólt a Phoenix számára, így fájó vereséggel végződött a találkozó.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Knipl Kft. Bonyhádi KSE: 73-86 (21-16, 19-25, 9-17, 24-28)

2020. február 9. Tiszaújváros, 150 néző.

Játékvezetők: Dr. Oláh Márk, Bagi Bálint, Varga-Záray Katalin.

.

Energikusan, jó játékkal kezdte a Phoenix a mérkőzést, hiszen az első negyed közepén már 13-4-es vezetést mutatott az eredményjelző. A Bonyhád ekkor találta meg a ritmust, és fokozatos felzárkózásba kezdett. A hazai gárda ekkor még jól tartotta magát, és sikerült megőrizni öt pontot az előnyből (21-16).

Már a második etap elején elkezdtek azonban gyülekezni a viharfelhők. A Tolna megyeiek gyors távoli dobásokkal zárkóztak fel egy pontra (23-22), és ettől kezdve rendkívüli pontossággal értékesítették a kívülről eleresztett kísérleteket. A tiszaújvárosi fiúkat ezzel szemben mintha elhagyta volna dobóformájuk; a negyed harmadik percében hátrányba kerültek (26-27), s ezek után nekik kellett a fordításért küzdeniük. A szünet előtti percekben sikerült újra megtalálni a koncentrációt, így minimális különbséggel kezdhették meg a csapatok a második félidőt (40-41).

Biztatóan alakultak a harmadik negyed első mozzanatai. A két gárda fej fej mellett haladt, a Phoenix egyenlített, majd a harmadik percben a fordítás is összejött (47-45). A Bonyhádnak azonban továbbra is jól mentek a távoli dobások, így hamar visszavették a vezetést, és az etap végére kilencpontos hátrányba szorították a hazai gárdát (49-58).

A záró játékrész sem volt esélytelen a tiszaújvárosi srácok számára, hiszen egy megtalált dobóformával behozható lett volna a különbség – főleg azzal a lényeges körülménnyel együtt, hogy a harcossággal nem volt gond egy percig sem a mérkőzésen. Nem sikerült azonban javítani a pontosságon, a jól kidolgozott helyzeteket sem tudtuk mindig pontokra váltani. A negyed során többször is ellépett a Bonyhád 16-17 ponttal, kemény küzdelemben jöttünk fel újra és újra tíz egységre, ennél közelebb azonban nem kerülhettünk magabiztosan játszó riválisunkhoz. A végeredmény ugyan nem kiütésszerű, de mindenképpen fájó vereség lett a Phoenix számára (73-85).

.

Remek egyéni teljesítmények igazolják, hogy a Phoenix keményen küzdött a mérkőzésen. Pöstényi Zoltán dupla-duplával, 15/3 ponttal, 10 lepattanóval, 3 szerzett labdával, 1 assziszttal, 5 kiharcolt faulttal és 1 blokkal érte el a találkozó legjobb teljesítményét. Megközelítette őt a végső statisztikában Kiss Balázs (11 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 2 assziszt, 7 kiharcolt fault), és elérte a dupla-duplát Lajsz Gergely is (10 pont, 13 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 1 kiharcolt fault). Rajtuk kívül tíz pont felett végzett Tóth Viktor (11 pont, 1 lepattanó, 2 assziszt, 4 kiharcolt fault) és Kovács Zoltán is (12/6 pont, 1 lepattanó, 1 assziszt, 1 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Pöstényi Zoltán (15/3), Kiss Balázs (11), Szilasi Bence (4), Kovács Zoltán (12/6), Lajsz Gergely (10). Csere: Tóth Viktor (11), Lenke Balázs (-), Taskó István (-), Szabó Norbert (1), Orliczki Bence (2), Molnár Bence (7). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Elsősorban gratulálnom kell az ellenfélnek, mert megérdemelten nyert. Mondhatom, hogy esélyünk nem volt hazai pályán. Kilenc százalékkal dobtunk kívülről, és ez meg is pecsételte a sorsunkat. Nekik beestek a dobásaik, az önbizalmuknak ez megfelelő volt, mi pedig éppen ennek ellentétei voltunk ezen a mérkőzésen. Magam sem értem teljesen a helyzetet: hullámvasúton ülünk, egyszer fent vagyunk a csúcson, és győzünk papíron nehezebb ellenfelekkel szemben, máskor meg akár hazai pályán, akár idegenben kikapunk gyengébbnek számító csapatoktól is. Nincs más dolgunk, mint tovább dolgozni és javítani a hibákat”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György