Nagy csatát vívtunk a bajnokesélyessel

Megkezdődött a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK számára a 2020/2021-es bajnoki szezon. A Tisza-parti gárda első mérkőzését hazai környezetben játszhatta le az Újpest-MT csapatával szemben. Ahogy az várható volt, a jó erőkből álló és a Bajnokság egyik esélyesének tartott fővárosi csapat kemény ellenfélnek bizonyult, de a Phoenix is foggal-körömmel harcolt a két pontért.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Újpest-MT: 73-87 (15-27, 29-27, 19-16, 10-17)

.

Jól indult a találkozó a Phoenix számára, hiszen kiegyenlített párharcot láthatott a közönség egészen az első etap közepéig. Ekkor azonban erősítettek védekezésükön a fővárosiak, hibákra kényszerítették a vendéglátókat, s csapatunk fokozatos lemaradásba szorult (15-27).

A második negyedet is hasonlóan vette kezdetét, az Újpest újabb és újabb egységekkel növelte előnyét. A játékrész közepén már 23 pontnál járt a különbség (23-46), ezúttal azonban a tiszaújvárosiak okoztak kellemetlen meglepetést ellenfelüknek. Szendrey Zsombor időt kért, rendezte a sorokat, és a látványosan feljavuló hazai játék a félidőre ismét behozható távolságba hozta a fővárosi gárdát (44-54).

A szünet után sem lanyhult a hazai lendület, a Phoenix ismétlődő rohamokkal igyekezett további egységeket faragni a hátrányból. Az Újpest természetesen szívósan védekezett, ennek ellenére a harmadi etap nyolcadik percében már mindössze négy pont volt a különbség a csapatok között (61-65). Az erő azonban fogyóban volt, s ezúttal a fővárosiak használtak fel eredményesen egy időkérést. Az irányítás ismét a vendégekhez került, a hátrány újfent növekedni kezdett (63-70).

A rövid pihenő is elegendő volt ahhoz, hogy a Phoenix a záró etapban szinte végig behozható távolságban tartsa ellenfelét, ám az egyenlítésig nem juthattak el a tiszaújvárosi fiúk. A negyed hajrájában megszaporodtak a pontatlanságok, érződött a fáradtság, s végül tizennégy pontos hátránnyal fejeztük be a találkozót (73-87).

.

A vereség ellenére sem volt hiány jó teljesítményekben. Jake Martin hozta tavalyi formáját, és dupla-duplával, 29/6 ponttal, 12 lepattanóval, 1 szerzett labdával, 2 assziszttal, és 6 kiharcolt faulttal végzett a találkozón. Lajsz Gergely ugyancsak dupla-duplával kezdte az idényt (13 pont, 10 lepattanó, 3 assziszt, 4 kiharcolt fault), és remekül mutatkozott be a Phoenix színeiben első bajnokiját lejátszó Drahos Gábor is (10/6 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 8 assziszt, 3 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (-), Drahos Gábor (10/6), Molnár Bence (8), Jake Martin (29/6), Lajsz Gergely (13). Csere: Pöstényi Zoltán (-), Taskó István (-), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (-), Szilasi Bence (6/3), Kovács Zoltán (7/3). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon nehéz mérkőzésre számítottunk, amit meg is kaptunk. Az egyik bajnokesélyes érkezett ma hozzánk, a nyitómeccsre. Az első tizenöt percben talán túlságosan is erős volt a tisztelet az ellenfelünk felé, hiszen nagyon jó játékosokból álló csapat az Újpest. Több A csoportot is megjárt játékosuk van, jó szerkezettel léptek pályára. Aztán sikerült váltanunk, és a húsz pont fölötti hátrányunkból sikerült tíz egységre feljönnünk a félidőben. A szünetben megbeszéltük a folytatást, ennek eredményeként sikerült is öt pontra csökkentenünk a különbséget, de sajnos elfáradtunk, és az ellenfél kihasználta apró hibáinkat, eladott labdáinkat – amelyből tizenhét volt a mérkőzés során –, és végül megérdemelt győzelmet aratott. Gratulálunk az Újpestnek, sok sikert kívánunk nekik, de számunkra is hasznos volt ez a mérkőzés, próbálunk ebből tovább építkezni”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György