A Phoenix idegenben is győzelmet aratott!

A Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK ismét idegenben lépett pályára: az november 7-ei találkozón, a Bajnokság hetedik fordulójában az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC csapatával mérte össze erejét. A Pöstényi Zoltán és Jake Martin nélkül kiálló Phoenixnek nem volt könnyű dolga a mindig veszélyes győriekkel szemben.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: 63-82 (16-23, 10-18. 14-19, 23-22)

.

Nehezen talált magára a Tiszaújváros az első negyedben. A vendéglátók agresszív játékkal kezdtek, és már hét dobott egységnél jártak, amikor Drahos megszerezte az első tiszaújvárosi kosarat (7-3). Nagy lökés volt ez a Phoenix számára, hiszen ezen az oldalon is kezdetét vette a pontgyártás. Egy perccel később Kovács Martin távolijával már egyenlő volt az állás (7-7), majd az előny is a vendégek kezébe került (7-9). A játékrész egészen a hajráig kiegyenlítetté vált, azonban ekkor néhány kemény támadással a Phoenix került fölénybe, és hétpontos vezetéssel zárta a tizedik percet (16-23).

A borsodiak lendülete a második etapban sem tört meg. Az ötödik percre, egy 2-7-es rohamot követően már 18-30-as állást mutatott az eredményjelző. Az ellenfél időt kért, határozottan erősödő játékát azonban most Szendrey edző törte meg egy időkéréssel (26-35). Ismét a Phoenix percei következtek, és Drahos technikai faultja ellenére újra növekedni kezdett előnyünk. A félidőt impozáns, tizenöt pontos vezetéssel zártuk (26-41).

Remekül kezdte a Phoenix a harmadik negyedet is. Szilasi távolijával indítottunk, a második percre pedig már huszonkét pontosra hízott előnyünk (26-48). A győriek azonban sikeresen váltottak ekkor ritmust, és fokozatos felzárkózásba kezdtek. A hatodik percben már csak tizenötpontos vezetést mutatott az eredményjelző, de a tiszaújvárosi fiúk akarata sem tört meg: Drahos, Lajsz és Orliczki ketteseivel újra húsz pont fölé ugrott az előny, és ebből az etap végéig csak egyetlen egységet tudtak ledolgozni a dunántúliak (40-60).

A remek formában végigjátszott három negyed után nagy bajba került a Phoenix a záró etapban. Úgy tűnt, a feszes iram felőrölte az energiát és a koncentrációt, a húszpontos előny gyorsan olvadni kezdett. A harmadik percben már csupán tizenegy egységgel vezetett a Tiszaújváros, Szendrey edző ekkor időkéréssel próbálta meg rendezni a sorokat. A rövid pihenő jót tett a játékunknak, ráadásul Kovács Martin ismét belelendült a pontgyártásba, így lassan újra növekedni kezdett a különbség. Kovács Zolán és Molnár ketteseivel újra megközelítettük a húszas határt (54-73), de a Győr is keményen ostromolta védelmünket. A mérkőzés hajrájára ismét Drahos vált a Phoenix pontgyártójává, az ő hármasa zárta a találkozót (63-82). A negyedik negyed ijesztő hullámvölgyétől eltekintve nagyszerű játékkal vívta ki első idegenbeli győzelmét a Phoenix! Nagy gratuláció a fiúknak!

.

Drahos Gábor a találkozó legjobbjaként 24/9 ponttal, 5 lepattanóval, 6 szerzett labdával, 7 assziszttal és 6 kiharcolt faulttal járult hozzá a győzelemhez. Nem sokkal maradt el tőle a dupla-duplázó Kovács Martin sem (17/6 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 assziszt, 4 kiharcolt fault), és remek formában kosarazott Lajsz Gergely is (14 pont, 5 lepattanó, 2 assziszt, 1 kiharcolt fault).

.

Tiszaújváros Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (17/6), Drahos Gábor (24/9), Orliczki Bence (3), Molnár Bence (7), Kovács Zoltán (6). Csere: Taskó István (-), Szabó Norbert (2), Eremiás Kristóf (-), Szilasi Bence (9/3), Lajsz Gergely (14). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon örülünk az első idegenbeli győzelmünknek, ami nem is kis arányú. 60 pont környékén tartottuk a hazai csapatot, ami nagyon dicséretes, és ennek nagyon örülök. Volt egy megbeszélt taktikánk, támadási taktikánk otthon, és azt mondhatni 75-80%-ban sikerült betartanunk. Azt, hogy ez volt a siker kulcsa, vagy sem nem tudom, úgy láttam, hogy a hazai csapat kicsikét fásultabb volt, és emiatt jobban tudtunk érvényesülni. További sok sikert kívánok a győri csapatnak!”

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György