Gyenge végjátékkal vallottunk kudarcot Egerben

Fontos mérkőzés várt a Tiszaújvárosi Phoenix gárdájára december 6-án. Az idegenbeli találkozón az EKE Eger KOK vendégeként léptünk pályára, és bizony két vesztes mérkőzés után nagy szükségünk lett volna most egy győzelemre. Bár az Eger mögöttünk szerepel a tabellán, ezúttal sem számíthattunk könnyű meccsre az egyetemi csarnokban.

EKE Eger KOK – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: 87-75 (22-22, 19-21, 26-18, 20-14)

.

Nehezen lendült bele a játékba a tiszaújvárosi gárda: két perc is letelt, mire először bevehettük az egri gyűrűt, s ekkor már hat egységgel vezettek a hevesiek (6-2). Lajsz közelije után nem sokkal Kovács hármasa is sikeres volt, így máris kiegyenlítetté tettük a mérkőzést (6-5). Az egyenlítési kísérleteket azonban rendre visszaverte az Eger, sőt újra és újra ellépett tőlünk öt-hat ponttal is. Az első negyed hajrája viszont nagyon jól alakult. Drahos büntetőivel és Molnár hármasával kiegyenlítettünk (20-20), majd Kovács Martin rövid időre a vezetést is megszerezte a csapatnak. Az Eger gyorsan egalizált, így az első etapot 22-22-es állással zárták a riválisok.

A játék képe nem sokat változott a második negyedben sem. A két gárda fej fej mellett haladt, és hiába szerzett értékes pontokat Molnár, Drahos, Orliczki és Lajsz is, nem sikerült elszakadni a hevesi alakulattól. Az utolsó percben azonban a két Kovács kosaraival sikerült fordítanunk, így minimális, kétpontos előnnyel vonulhattunk az öltözőbe (41-43).

Ha azt gondoltuk, hogy a pihenő után még jobban belelendülünk majd a játékba, bizony csalódnunk kellett. Az Eger ahelyett, hogy elbizonytalanodott volna, gyakorlatilag állva hagyott minket, s ahogy az első negyedben, most is hat ponttal húzott el tőlünk, mire Lajsz révén válaszolni tudtunk egy közelivel. A rémálom azonban nem ért ezzel véget, hiszen mi rendre rontottuk a dobásainkat, miközben a vendéglátók parádéztak a tiszaújvárosi gyűrű alatt. A nyolcadik percben már magabiztos, tizennégy pontos előnyben volt a hevesi alakulat (65-51), amikor végre magára talált a Phoenix, és Orliczki, valamint Szilasi pontjaival, de kiváltképp Drahos két távolijával sikerült tíz pont alá szorítanunk a hátrányunkat (67-61).

Hatpontos különbséggel kezdhettük meg a záró etapot, ami a harmadik negyed ijesztő alakulása után biztató volt – lehetett folytatni a felzárkózást. Ha döcögősen is, de az ötödik percre sikerült megközelítenünk két pontra ellenfelünket (72-70), de a rettenetes dobóteljesítmény, a rontott passzok pszichésen is kikezdhették a csapatot, így egyenlítés vagy fordítás helyett újra teret engedtünk az Eger játékának. Az utolsó percekben a tiszaújvárosi csapat már csak árnyéka volt önmagának, ellenfelünk továbbra is magabiztosnak bizonyult támadásban, védekezésben egyaránt, végül az Eger csapata teljesen megérdemelten könyvelhette el a mai este győzelmét.

.

Drahos Gábor egyéni teljesítményével ismét kiemelkedőt alkotott: 31/9 ponttal, 5 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 2 assziszttal és 7 kiharcolt faulttal zárta a találkozót. Lajsz Gergely a dupla-duplát közelítette meg 11 ponttal, 9 lepattanóval, 3 assziszttal, 2 kiharcolt faulttal és 1 blokkal.

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (8/3), Drahos Gábor (31/9), Molnár Bence (5/3), Kovács Zoltán (6/3), Lajsz Gergely (11). Csere: Drizner Gábor (-), Taskó István (-), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (8), Szilasi Bence (6), Hajdu Boldizsár (-). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Gratulálok az Egernek! Emellett szomorú vagyok, mert most dobtak közel kilencven pontot és hát ki mást, ha nem minket vernek meg. Idestova 3 éve nem tudunk Egerben győzni, úgyhogy el kellene gondolkodnunk. Bár nem tudom min, majdnem mindenen”.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György