Kevés kellett volna az U20 első győzelméhez

Mindkét csapat rövid paddal állt ki a SMAF és a Tiszaújvárosi Phoenix U20-as találkozóján, december 11-én. A megcsappant létszám ellenére kifejezetten harcos mérkőzést vívtak az ellenfelek, a jól sikerült végjáték során pedig majdnem megszereztük első győzelmünket az idei U20-as Bajnokságban.

SMAFC U20 – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20: 76-72 (19-18, 28-18, 12-13, 17-23)

.

Az idegenbeli találkozó első találatait a SMAFC szerezte, azonban a Phoenix színeiben most debütáló Asszú Áron, valamit Taskó pontjaival gyorsan felzárkóztunk, és az első negyed derekán már fej fej mellett haladt a két gárda. Ezt a játékrészt minimális különbséggel, 19-18-as állással zárták az ellenfelek.

A második etap sokáig hasonló forgatókönyv szerint zajlott, mi főleg Asszú és Molnár kosaraival tartottuk versenyben magunkat. A félidő előtti hajrában viszont felpörgő játékkal lepte meg a Phoenixet a Sopron; nem találtuk az új ritmust, így tizenegy pontos hátrányba kerültünk a nagyszünetre (47-36).

Keményen küzdöttünk a harmadik negyedben az egyenlítésért, és a rendezettebb védekezésre támaszkodva fel is jöttünk öt pontra a SMAFC mögött. A vendéglátók azonban ismét hatékonyabbak voltak nálunk a játékrész végén, és visszaállították a félidő különbségét (59-49).

Sokáig úgy tűnt, hogy maradék energiáink már csak arra elegendőek, hogy meglévő hátrányunkat tartani tudjuk, hiszen egészen a végjátékig a tíz egység körüli különbség jellemezte a küzdelmet. Ám az utolsó percben felborult az addigi papírforma: ezúttal nem a Sopron, hanem a Tiszaújváros kapta el jobban a hajrát. Asszú találataival a tízpontos hátrányt villámgyorsan kettőre faragtuk (74-72), így az utolsó pillanatokban még a győzelem esélye is megteremtődött. Sajnos a találkozót záró kosarakat nem mi szereztük, így 76-72-es soproni siker született a mérkőzésen.

.

A csapatunkban először pályára lépő Asszú Áron elképesztő dobóteljesítménnyel, ráadásul dupla-duplával ünnepelte debütálását (33/3 pont, 16 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 5 kiharcolt fault, 2 blokk), és Taskó István is szorgalmasan termelte a közeli találatokat (18 pont, 6 lepattanó, 1 assziszt, 2 kiharcolt fault), azonban az egész csapat elismerést érdemel a kitartó küzdelemért.

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix U20: Drizner Gábor (-), Asszú Áron (33/3), Eremiás Kristóf (4), Molnár Bence (8/6), Taskó István (18). Csere: Deli Benedek (-), Orosz Zoltán (-), Hajdu Boldizsár (9/3). Edző: Szendrey Zsombor.

A mérkőzés statisztikája.

Kerényi György