Nehéz mérkőzést vívott a Phoenix

Rövid paddal, ráadásul a sérült Drahos Gábor nélkül kellett kiállnia csapatunknak a Békési SzSK ellen január 8-án. Hiába léphettünk pályára hazai környezetben, zárt kapus mérkőzésen ez sem jelenthetett túl sok előnyt. Bár az eredményen ez nem feltétlenül látszik, kifejezetten harcos pillanatokat élhettünk meg a találkozón.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Békési SzSK: 61-92 (15-30, 20-23, 15-19, 11-20)

2021. január 8. Tiszaújvárosi Sportcentrum.

Játékvezetők: Sörlei Attila, Gergely Csaba, Rózsavölgyi Alexandra.

.

Már a mérkőzés kezdetén erősen érződött rutinos irányítónk hiánya. Nehezen szerveződő játékunkat kihasználva a Békés gyakorlatilag állva hagyott minket, és a negyedik percben már 14 ponttal járt előttünk. Ekkor már a Phoenixnek is sikerült kosarat szereznie, ám a továbbiakban is nehezen szaporodtak a hazai találatok. Mindenesetre az első negyed derekától már védekezésünk, támadójátékunk is jobban működött, így hátrányunk nem növekedett tovább jelentősen (15-30).

A második etap kifejezetten biztató volt, hiszen ha nagy erőfeszítések árán is, de még éppen elérhető távolságban tartottuk a Békést. A hatodik percben már sikerült 12 pontra is felzárkóznunk (28-40), ám riválisunk ismét ellépett tőlünk, végül az erősödő teljesítménynek köszönhetően mindössze három egységgel veszítettük el a gólgazdag negyedet (35-53).

Hasonló képet mutatott a nagyszünet utáni folytatás is. Pontatlanságokkal tarkítva, de keményen küzdöttek a fiúk; ezúttal négy ponttal tudta gazdagítani előnyét ellenfelünk. Hiába volt azonban reménykeltő a mérkőzés középső szakasza, az elengedett első negyed után a hátrány kismértékű növekedése is borzalmasan veszélyes volt. A közben húsz pont fölé növekedő különbség gyakorlatilag a záró etap előtt eldöntötte a mérkőzést (45-66).

Nem volt hiány küzdelemben az utolsó felvonás során sem, de ekkor már bizony a rövid pad is éreztette hatását. A fizikai és pszichés fáradtság nálunk szaporodó hibákat eredményezett, a jóval frissebb és nyugodtabb Békés pedig öles léptekkel távolodott tőlünk. A Phoenixnek végül újabb, ezúttal 31 pontos vereséget kellett elkönyvelnie (61-92).

.

Rendkívül hasznosan játszott Szabó Norbert, aki 12/3 ponttal, 8 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 4 assziszttal, 2 kiharcolt faulttal és 1 blokkal zárta a találkozót. Ugyancsak jól teljesített Orliczki Bence (11/3 pont, 7 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 3 kiharcolt fault), és kifejezetten ponterősen játszott Kovács Zoltán (15/9 pont, 2 lepattanó, 2 szerzett labda, 3 assziszt, 5 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Kovács Martin (6/3), Orliczki Bence (11/3), Molnár Bence (9/6), Szilasi Bence (4), Lajsz Gergely (2). Csere: Taskó István (-), Szabó Norbert (12/3), Eremiás Kristóf (-), Asszú Áron (2), Kovács Zoltán (15/9). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Gratulálok a Békésnek, gratulálok az első félidőben dobott tizennégyből tíz darab hármasukhoz. Talán ez már meg is alapozta a mérkőzés hangulatát és végkimenetelét. Sajnos most sem nem találtuk a »dobókezünket« hazai pályán. Mezőnyből mi hetvenkettőt dobtunk rá, míg a Békés ötvenkilencet, de nálunk jóval több volt a sikertelen kísérlet. Szerintem küzdöttünk, ami a képességeinkből a lendületünkből, tudásunkból kitelt, azt megpróbáltuk véghez vinni a pályán. Remélem, hogy teljes csapattal több győztes mérkőzésünk lesz majd”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György