Újabb fontos mérkőzés nyert a Phoenix

A SMAFC együttesét fogadta hazai környezetben a Tiszaújvárosi Phoenix március 19-én. A tabellán eggyel mögöttünk állomásozó soproniakkal szemben ez a találkozó bizony egyfajta rangadónak minősült, és mindkét fél számára nagyon fontos volt, hogy győzelemmel hagyja el a pályát.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – SMAFC: 61-54 (24-9, 12-13, 19-18, 6-14)

2021. március 19. Tiszaújvárosi Sportcentrum.

Játékvezetők: dr. Mészáros Balázs, Gergely Csaba, Makrai Márton

.

Nagy lendülettel kezdett a Phoenix, az első negyed közepén már tízpontos előnyt mutatott az eredményjelző (16-6). A támadássorozat a későbbiekben sem tört meg: a nyolc perc alatt tizenegy pontig jutó Lajsz Gergely és a szintén jó dobóformát mutató Drahos Gábor vezérletével az etap végéhez határozottan érzékelhető, 24-9-es vezetéssel érkeztünk el.

A Phoenix ott folytatta a második játékrészben, ahol két perccel korábban abbahagyta. Egy 8-0-s rohammal indítottuk az etapot, a SMAFC csak az ötödik percben talált be a hazai gyűrűbe. Ettől kezdve azonban a vendégek is pontosabbá váltak, és lassú felzárkózásba kezdtek. A soproni erőfeszítéseknek meg is lett az eredménye, hiszen ezt a szakaszt ők nyerték – a korábbi eredményességnek hála azonban még mindig tizennégy pontos előnnyel vonulhattunk el a nagyszünetre (36-22).

Lajsz Gergely sajnos komoly sérülést szerzett a második negyedben, így félbe kellett hagynia a mérkőzést. Ezúton is mielőbbi jobbulást kívánunk neki!

Kiegyenlítetten vette kezdetét a második félidő, a harmadik perctől azonban sikerült egyre inkább elszakadnunk ellenfelünktől. A negyed derekára sikerült átlépnünk a húszpontos előnyt (49-27), ezután azonban válságosabb percek következtek. Megszaporodtak a pontatlanságok, hagytuk ismét feltámadni a Sopront, s végül ez a negyed is soványabbra sikerült, mint pár perccel korábban számítottunk rá (55-40).

A záró etap bizony a vendégek számára alakult jobban. A Phoenix tizenöt pontos előnye a negyedik percre nyolc egységre apadt (55-47), mi pedig csak a negyed derekán kezdünk ébredezni. Továbbra is sok hibával játszottunk, ugyanakkor a vendégeken is látszottak a fáradtság jelei. Nagyon nehezen tudtuk tartani az előnyt, de végül sikerült 61-54-es győzelemmel távoznunk a pályáról.

.

A dupla-duplázó Drahos Gábor ezúttal is a találkozó legjobbjának bizonyult: 14 ponttal, 15 lepattanóval, 1 szerzett labdával, 9 assziszttal, 7 kiharcolt faulttal és 1 blokkal járult hozzá a Phoenix győzelméhez. Sérülése ellenére is szép játékot mutatott be Lajsz Gergely (13 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda,  2 assziszt, 2 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Szabó Norbert (5), Drahos Gábor (14), Molnár Bence (3/3), Kovács Zoltán (9/3), Lajsz Gergely (13). Csere: Kiss Balázs (2), Kovács Martin (3), Taskó István (-), Eremiás Kristóf (-), Orliczki Bence (6), Szilasi Bence (-), Asszú Áron (6). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Úgy kezdtük ezt a mérkőzést ahogy kezdeni kell, igazi kosárlabda volt: nagy lendülettel, pontos passzokkal, gyors befejezéssel – illetve ezzel szerencsére sikerült az ellenfelünk fásultságát is kihasználnunk. Később az ellenfél védekezésváltása miatt megtorpantunk többször is, egyszerűen nem találtuk ma a dobókezünket. Szerencsére az ellenfél sem dobott jól, így meccsben tudtuk tartani önmagunkat. Ezzel a mérkőzéssel bebiztosítottuk a tizedik helyünket, aminek nagyon örülünk, és további sok sikert kívánok a Sopron csapatának”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György