Sikeres volt az Eger elleni első találkozó

A Phoenix számára is megkezdődött a Bajnokság rájátszása: az alapszakasz tizedik helyezettjeként az Eger és a DEAC U23 párharcának győztesével kell megmérkőznie egy két győzelemig tartó sorozatban. Az Eger vette sikeresen az akadályt a debreceniekkel szemben, így a hevesi alakulat lett csapatunk első ellenfele a helyosztókon. Az április 16-án lejátszott mérkőzés volt az első a két vagy három összecsapásig tartó viadalban.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – EKE Eger KOK SE: 82-65 (21-14, 14-23, 25-7, 22-21)

2021. április 16. Tiszaújvárosi Sportcentrum.

Játékvezetők: Gaál István Tamás, Horváth Csongor Béla, Rózsavölgyi Alexandra.

.

A mérkőzés jelentősége az első pillanatoktól érződött. Kissé görcsösen kezdtek a csapatok, nem sikerültek a dobások, az első pontra négy percet kellett várni. Ezt követően a meccs is, a Phoenix is erős lendületet vett, és az Eger első találatára tizenegy egységgel válaszoltak a tiszaújvárosi fiúk (11-1). A vendégek nehezen találták a ritmust, ám végül hét pontra szorították vissza hátrányukat (21-14).

A hevesiek a másodi etapban sem veszítettek lendületükből, és veszélyes felzárkózásba kezdtek. Az egyenlítési kísérleteket a hetedik percig tudta visszaverni a Phoenix, ekkor született meg az egalizálás, majd a vezetést is átvették az egriek (31-33). Válságos perceket kellett átélnie a Tiszaújvárosnak, de szerencsére sikerült az ellenfél közelében maradnunk (35-37).

Szendrey edző rendezte a sorokat a nagyszünetben, így a harmadik etapban már egy jóval energikusabb, pontosabb Phoenixet láthattunk a pályán. Gyors egyenlítés után az előnyt is magunkhoz ragadtuk, hogy azt ki se engedjük kezünkből egészen a meccs lefújásáig. Szép megoldásokkal növeltük lépésről lépésre előnyünket, és a záró etapot már tizenhat pontos vezetéssel várhattuk (60-44).

Jól kezdtük a negyedik felvonást is, gyorsan eljutottunk a húszpontos előnyig (64-44), ám az Eger küzdőszelleme egyáltalán nem tört meg, és kitartó munkával igyekezett beérni minket. A nyolcadik percben már mindössze tíz pont volt a különbség a két csapat között (73-63), a végjátékban azonban a Phoenix bizonyult nyugodtabbnak. Szép csapatteljesítménnyel, jó összjátékkal szerezte meg a Tiszaújváros a párharc első győzelmét. Elismerés illeti minden játékosunkat, és bízunk benne, hogy hasonló szellemben vívjuk majd meg az egri találkozót is!

.

A jó csapatmunkát igazolja, hogy a terhelés is szépen eloszlott a fiúk között; a pályára lépők közül szinte mindenki pontot szerzett. A találkozó legeredményesebb játékosaként a dupla-dupla közelébe érkező, tizenkét büntetődobásból tizenkettőt érvényesítő Drahos Gábor végzett (16 pont, 6 lepattanó, 1 szerzett labda, 9 asziszt, 5 kiharcolt fault), Szabó Norbert pedig valóban elérte a dupla-duplát (13 pont, 11 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt, 1 kiharcolt fault, 2 blokk). Az ellenfél gyűrűjére ezúttal Kovács Martin volt a legveszélyesebb (17/3 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault), de szintén szépen teljesített Asszú Áron (12 pont, 8 lepattanó, 1 aszsiszt, 1 kiharcolt fault) és Szilasi Bence is (10/3 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 5 assziszt, 2 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Szabó Norbert (13), Drahos Gábor (16), Orliczki Bence (5), Molnár Bence (7/3), Szilasi Bence (10/3). Csere: Kiss Balázs (-), Kovács Martin (17/3), Taskó István (-), Eremiás Kristóf (-), Aszú Áron (12), Kovács Zoltán (2). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nagyon nehéz mérkőzés volt ez a mai, hiszen mind a két csapat számára nagy a tét. Talán mi voltunk egy kicsit fásultabbak, hiszen ellenfelünk, az Eger lendületből érkezett, három mérkőzést is lejátszott az utóbbi időszakban – viszont a pihentebbek mi voltunk. Sikerült egy picikét beleülnünk a meccsbe, de a végén felpörögtünk. Nagyon örülünk a győzelemnek, ugyanakkor meg kell érteniük a fiúknak, hogy ezt a sportot hittel, önbizalommal kell játszani, és ha ezt a pályára tudjuk vinni, akkor győzedelmeskedhetünk egy egységként. A félidőben megbeszéltük a változtatásokat, illetve a hibáinkat, aztán a második félidőben hellyel-közzel sikerült átfordítanunk a lendületet a mi javunkra, és megnyernünk ezt a meccset. Még egy nagyon nehéz mérkőzés következik kedden – az szerintem sokkal nehezebb lesz. Egerben az utóbbi időben nem győztünk, most kellene megtörni ezt a rossz szériát”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György