Kadettcsapatunk az országos döntőben!

2021. május 8-án, szombaton a Tiszaújvárosi Sportcentrum játékcsarnokában került megrendezésre a regionális fiú kadett bajnokság régiós döntője.

Az első elődöntőt az Észak-Keleti régió „A” csoportjának győztese, az NYKK-Eötvös Nyíregyháza és a Dél-Keleti régió „B” csoportjának győztese, a Félegyházi TSI-Kiskunfélegyháza játszotta. Szoros 3 negyedet követően az utolsó negyedben a nagyobb iramot diktáló Félegyházi csapat növelni tudta az előnyét, és végül 12 ponttal 60-48-ra győzött, így ők jutottak be a torna döntőjébe, míg az NYKK a bronzmérkőzésért játszhatott tovább.

A második elődöntőbe a hazai Tiszaújvárosi Phoenix KK csapatára (Észak-Keleti régió „B” csoportjának győztese) a Dél-Keleti régió „A” csoportjának győztese, a Békési SZSK várt. Az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, szép számban potyogtak a kosarak. (42-39). A második félidőben a Phoenix KK nem lassított a pontgyártásban, de közben a védekezésén szigorított, így a mérkőzésén végén egy nagyobb arányú győzelemnek örülhettek a hazaiak (90-73).

A bronzmérkőzésen két csalódott csapat ütközött meg egymással. Az első negyedet leszámítva (16-16) a Békés csapatának akarata érvényesült jobban, így ők vihették haza a bronzérmet, s az NYKK-Eötvös csapatának pedig maradt a 4. helyezés (45-76).

A döntőben két hasonló stílusú csapat találkozott egymással. A Tiszaújvárosi Phoenix KK kezdte jobban a mérkőzés első negyedét (14-23), s ugyan csökkenteni tudta a hátrányát a Félegyházi TSI félidőre (30-34), sőt a 3. negyedben a vezetést is át tudta venni (41-40), de egy jól időzített időkérést követően megrázta magát a hazai csapat, és egy 10 pontos különbséget kialakítva sikerült behúznia a mérkőzést (62-52). Ezzel a Tiszaújvárosi Phoenix KK története során először jutott be a regionális bajnokság országos 4-es döntőjébe, ahol a közép-magyarországi régió, a dél-nyugati régió és az észak-keleti régió legjobb csapataival fog megmérkőzni az Országos Regionális Bajnoki címért május utolsó hétvégéjén.

Az Keleti régiós döntő végeredménye:

  1. Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub
  2. Félegyházi TSI (Kiskunfélegyháza)
  3. Békési SZSK
  4. NYKK-Eötvös (Nyíregyháza)

.

A Tiszaújvárosi Phoenix KK csapatának tagjai: Pásztor Máté, Czimer Adrián, Tanyi Áron, Szabó Zalán, Dudás Dominik, Nagy Balázs, Besenyei Bálint, Kosinda Kende, Szabó Dávid, Szabó Ádám, Bakos Márk, Váradi Ákos, Katona Milán, edzők: Benőcs Dávid, Szendrey Zsombor.

.

Benőcs Dávid: „Először is gratulálni szeretnék mind a 4 döntőbe jutott csapatnak, nem kevés mérkőzést megnyerve lehetett eljutni idáig. Az első mérkőzés előtt egyet kértem a fiúktól, hogy azt a játékot játsszuk, amit szeptembertől gyakorolunk, és mind idáig meghozta eredményét. Egy szintén jól felkészített, szimpatikus Békési csapat ellen igazi elődöntőhangulatban zajlott a mérkőzés, látványos és gyors kosárlabdát játszott mindkét együttes. A félidőben védekezést váltottunk, és ez szerencsére meg is hozta az áttörést, szépen fokozatosan tudtunk ellépni ellenfelünktől, és a végén mi örülhettünk a döntőbe jutásnak. Külön öröm számomra, hogy minden játékosomat a pályára tudtam küldeni!

A döntőbe a fáradtság és a nagy tét miatti nyomás érződött mindkét csapaton. A Félegyháza egész mérkőzéses letámadása nem könnyítette meg a dolgunkat, több rossz döntést hoztunk, és támadásban sokszor pontatlanok voltunk. Itt is a félidei védekezésváltásunk hozta meg azt a pluszt, ami pozitívan befolyásolta a mérkőzés hátralévő részét számunkra. A labdaszerzéseinknek és a lepattanóinknak köszönhetően újra lendületet tudtunk nyerni, és gyors kosarainknak köszönhetően meg tudtuk nyerni a mérkőzést, és bejutottunk az ország legjobb 4 csapata közé a regionális bajnokságban! Nagyon büszke vagyok a fiúkra, köszönöm nekik az augusztus óta tartó kemény munkát. Most az elkövetkező három hetet még megnyomjuk, hogy méltóképpen képviselni tudjuk a Phoenixx KK színeit az Országos Döntőn! Hajrá Phoenix! Szárnyalj Tiszaújváros!”

Benőcs Dávid