Idegfeszítő mérkőzésen aratott győzelmet a Phoenix!

A Bajnokság negyedik fordulójában, október 15-én a SMAFC együttesét fogadták fiaink. Döcögősen indult az idény, nagyon kellett volna már egy győzelem, de fiatal erősségünk, a betegséggel küzdő Gerőcs Bálint nélkül kellett pályára lépnünk. Az előjelek nem voltak kedvezőek, ennek ellenére egy hihetetlen véghajrával – ráadásul hosszabbításban – megszereztük első diadalunkat.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia: 81-77 (17-19, 15-23, 22-27, 21-6, 6-2)

2021. október 15. Tiszaújvárosi Sportcentrum, 150 néző.

Játékvezetők: Gergely Csaba, Marton Péter, Nagy-Pál Petra

.

Lendületesen kezdte a mérkőzést a Phoenix, az első negyedben többször is vezettünk. Az etap utolsó perceit azonban már a Sopron uralta, és ez a fölény aztán egészen a harmadik játékrész végéig kitartott. Az első negyed kétpontos hátrányát (17-19) a második etap közepéig még nagyjából tartani tudtuk. Ekkor azonban szaporodni kezdtek a hazai pontatlanságok, a vendégek ugyanakkor jó formát mutattak, s el is léptek tőlünk tíz ponttal (32-42).

A Sopron menetelése a nagyszünet után is folytatódott. A Tiszaújváros keményen küzdött, többször is tíz egység alá süllyesztette a hátrányt, végül mégis tizenöt pontos hátránnyal kellett megkezdenünk az utolsó felvonást (54-69).

Ami a negyedik etapban történt, arra valószínűleg csak kevesen számítottak. Ahogy nemrég a Kecskemét elleni találkozón, a Phoenix ezúttal is feltámadt, ám most az utolsó pillanatig a kezében tartotta a kezdeményezést. A soproniak mintha elfáradtak volna, ők váltak egyre pontatlanabbá, a tiszaújvárosi fiúk pedig szívós munkával dolgozták le a különbséget. Hihetetlen akaraterővel érték el a kilencedik percben a fordítást (73-72), amire még megszületett ugyan a soproni válasz, ám egy időkérés és egy utolsó másodpercekben született közeli döntetlent teremtett a rendes játékidőben (75-75).

A hosszabbítás öt percében kevés találat született, de a lendületét megőrző Phoenix nem engedte ki a kezéből az irányítást. Mindössze négypontos, ám annál értékesebb hazai győzelem született ezen a mérkőzésen (81-77). Szép volt, Fiúk!

.

Drahos Gábor egy tekintélyt parancsoló tripla-duplával ezúttal is a csapat motorjaként szerepelt: 26/9 ponttal, 7 lepattanóval, 3 szerzett labdával, 12 kiharcolt faulttal és 10 assziszttal zárta a mérkőzést. Ugyancsak ponterős játékot mutatott be Lajsz Gergely (19 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 1 assziszt, 1 blokk), veszélyes volt a gyűrűre Asszú Áron is (14 pont, 7 lepattanó, 3 kiharcolt fault), és Kovács Zoltán is szépen teljesített (11/3 pont, 2 lepattanó, 5 szerzett labda, 1 kiharcolt fault, 2 assziszt).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Hajdu Boldizsár (-), Drahos Gábor (26/9), Asszú Áron (14), Kovács Zoltán (11/3), Lajsz Gergely (19). Csere: Drizner Gábor (-), Lenke Balázs (-), Frikker Marcell (1), Szabó Norbert (-), Molnár Bence (-), Szilasi Bence (4), Asszú Ádám (6). Vezetőedző: Siska János.

.

Siska János vezetőedző: „Először is gratulálok a csapatomnak, mert végre a sok-sok befektetett munkának van eredménye. Nagyon vártuk már az első győzelmet. Nem voltunk könnyű helyzetben, mert a fiatal rotáció megváltozott, hiszen az egyik fiatal játékosunk beteg lett, és nem tudott rendelkezésükre állni. Ez is nagyon fontos volt. Én bízom benne, hogy ez a csapatnak önbizalmat ad, és végre át tudjuk lépni a határainkat. Még mindig sok munka áll előttünk, de már látszik valami abból, amit elkezdtünk a szezon elején. Sok sikert kívánok a SMAFC csapatának a továbbiakban!”

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György