Erős ellenféllel szemben aratott sikert a Phoenix

A tabella hatodik helyezését birtokló Bonyhád együttesével mérte össze erejét a Phoenix november 26-án. A hat, A csoportban is szereplő játékossal megerősített Tolna megyei gárda veszélyes ellenfél volt számunkra, ám az első negyeden kívül sikeresen tartottuk a lépést a mérkőzés esélyesével. A végjátékban aztán remek formát mutatott a Phoenix.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Atomerőmű KSE Bonyhád: 79-75 (17-28, 20-19, 22-12, 20-16)

2021. november 26. Tiszaújvárosi Sportcentrum, 120 néző.

Játékvezetők: Fodor Attila, Makrai Márton, Gál János.

.

A papírforma látszott érvényesülni az első negyedben. A Bonyhád ijesztő gyorsasággal, kemény iramot diktálva távolodott el tőlünk, hogy a hetedik percre már tizenhat pontos hátrányba kényszerítsen minket (7-23). A tiszaújvárosi jeget Asszú Áron és Frikker Marcell találatai törték meg valamelyest, így a játékrész végére sikerült tizenegy egységre csökkentenünk a lemaradást (17-28).

A második etapot már egy jóval összeszedettebb Phoenix kezdte meg. A hazai oldalon ismét Asszú Áron és Frikker Marcell büntetőivel kezdődött a pontgyűjtés, majd Szabó Norbert triplája segített lépést tartani a továbbra is jól dobó ellenféllel. Az gyakran egész pályán letámadó dunántúliak most is kellemtelen perceket okoztak nekünk, ám fokozatosan javult védekezésünk, és végül Asszú Ádám, valamint Gerőcs Bálint találataival egy kicsit még faragni is tudtunk az előző játékrész hátrányán (37-47).

A nagyszünetet vélhetően arra használta fel Siska János edző, hogy rendezze a Phoenix sorait, és kétségkívül eredményesen tette ezt, hiszen kiváló harmadik etapot produkáltak a fiúk. Bár bonyhádi találatokkal kezdődött a játékrész, és ismét felkúszott tizenöt pontra különbség, Asszú Ádám, Szabó Norbert és Gerőcs Bálint kosaraival sikeresen visszafogtuk az ellenfelet. Az ötödik percben apasztottuk először hét pontra a hátrányt, majd a pontszerzésbe bekapcsolódó Asszú Áron közreműködésével végül egyenlítéssel zártuk a felvonást (59-59).

Nagyon küzdelmes és fordulatos záró negyedet láthattak a tiszaújvárosi szurkolók. Frikker Marcell, Molnár Bence és Kovács Zoltán kosaraival egy darabig tartottuk ugyan az iramot, ám az ötödik percre hatpontos előnyre tettek szert vendégeink (66-72). A lendületet Dusan Zmijarevic közelije hozta meg újra, ismét rendeztük védekezésünket, és a mind gyakoribb hibákra kényszerített ellenféllel szemben végül Asszú Áron, Frikker Marcell és Szabó Norbert találataival értük el a győzelmet jelentő 79 pontot.

.

Ezúttal a remekül játszó Asszú Ádám érte el a mezőny legjobb teljesítményét 22/6 ponttal, 8 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 2 assziszttal és 3 kiharcolt faulttal. Nem sokkal maradt el tőle a tekintélyes dupla-duplát összegyűjtő Gerőcs Bálint sem (17/9 pont, 14 lepattanó, 1 blokk), de hatékonyan küzdött Szabó Norbert is (10/3 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda, 1 assziszt, 4 kiharcolt fault). Asszú Áron sem adta alább a dupla-duplánál (11 pont, 13 lepattanó, 2 szerzett labda, 1 assziszt, 4 kiharcolt fault, 3 blokk), és nagyon hasznos volt Frikker Marcell játéka is (8/3 pont, 3 lepattanó, 10 assziszt, 7 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Drahos Gábor (-), Gerőcs Roland Bálint (17/9), Molnár Bence (3), Dusan Zmijarevic (6), Kovács Zoltán (2). Csere: Drizner Gábor (-), Hajdu Boldizsár (-), Frikker Marcell (8/3), Szabó Norbert (10/3), Szilasi Bence (-), Asszú Áron (11), Asszú Ádám (22/6). Vezetőedző: Siska János.

.

Siska János vezetőedző: „Gratulálok a fiúknak! Ez ismét egy olyan győzelem volt, amikor a csapatmunka számított, főleg a védekezésben. Bízom benne, hogy ez megint lökést ad a csapatnak, és még jobban fogunk játszani, illetve idegenben is tudunk végre nyerni. Sok sikert kívánok a Bonyhád csapatának a Bajnokság további részében”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György