Óriási második félidővel nyert a Phoenix!

A rájátszás második fordulójában a Bonyhád ellen kell két győzelemig tartó párharcot folytatnunk. Az első, idegenbeli mérkőzést elveszítettük, és bizony most is hat „A” csoportos játékossal érkeztek vendégeink. A kedvezőtlen előjelek ellenére egy kiegyenlített első és egy visszafogott második negyed után nagyszerű második félidővel húzták be a nehéz meccset fiaink. A csapatot ezúttal Szendrey Zsombor irányította.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Atomerőmű KSE Bonyhád: 86-76 (23-23, 19-29, 24-14, 20-10)

2022. május 15. Tiszaújvárosi Sportcentrum, 200 néző.

Játékvezetők: Sallai István József, Gergely Csaba, Marton Péter.

.

Az első negyedet egy Andrews-duplával kezdtük, ám nagyon gyorsan megérkeztek a válaszok is erre, hogy aztán fej fej mellett haladva küzdjék végig az etapot a csapatok. Mindkét félnek megvolt a lehetősége az elszakadásra, a Bonyhádnak 4-8-nál, nekünk 16-12-nél, ám ahogy nálunk Andrews, Hegedűs, Drahos, Asszú, Bán és Szabó is betalált a gyűrűbe, úgy az ellenfél játékosai sem tétlenkedtek. A pörgős, harcos negyedet egállal zárták a riválisok (23-23).

Egészen a második etap közepéig hasonló volt a meccs képe, mint a korábbiakban. A hatodik perctől kezdve azonban egyre inkább a Bonyhád fölénye bontakozott ki. Rövid idő leforgása alatt előbb nyolc pontra nőtt a vendégek előnye (38-46), majd némi hazai szépítés után tíz egységig emelték a vezetést (42-52).

A harmadik szakasznak tízpontos lemaradással kellett nekifutnunk. Mint kiderült azonban, Szendrey edző sikeresen rendezte a sorokat a félidőben, hiszen Bán és Gerőcs találataival lassú feltámadásba kezdett a Phoenix. Az Andrews-Bán-Drahos trió kosarai a hatodik percre megteremtették a fordítást (58-57), de – bár Frikker és Asszú is bekapcsolódott a pontgyűjtésbe – ellépnünk nem sikerült vendégünktől. A negyedet ugyanakkor egállal zártuk, tehát tíz szép ponttal megnyertük a játékrészt (66-66).

A záró felvonás első két percében Bán ragadta magához a főszerepet, és bemutatta, hogyan lehet ennyi idő alatt hét pontot dobni (73-66). Ezt fejelte meg Szabó két büntetővel, Asszú egy újabb triplával, és máris tizenkét egységgel vezetett a Phoenix (78-66). A harmadik perctől kezdve aztán érkeztek a bonyhádi kosarak is, a hetedik percre feljött ellenfelünk hét pontig (83-76), ezt követően azonban már csak tiszaújvárosi találatok születtek. A mérkőzést egy Gerőcs-zsákkal és egy Hegedűs-büntetővel, illetve tízpontos előnnyel zártuk (86-76). Nem szabad elfelejteni, hogy egy többségében „A” csoportos játékosokból álló kerettel szemben értük el ezt a nehéz győzelmet, úgyhogy a fiúk nagyon is megérdemelték a tapsot a lelkes szurkolótábortól.

Szerdán, május 18-án következik a mindent eldöntő harmadik mérkőzés.

.

Az ismét dupla-duplázó Jordan Andrews kiemelkedő teljesítménnyel lett a mezőny legeredményesebb játékosa (26 pont, 14 lepattanó, 1 szerzett labda, 1 assziszt, 9 kiharcolt fault), de Bán Tibor is a legjobbak között végzett (20/9 pont, 7 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt, 7 kiharcolt fault). Rajtuk  kívül Asszú Ádám érkezett még tíz pont fölé (12/6 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 4 assziszt, 2 kiharcolt fault), de az összes, pályára lépő játékosunkat megilleti a dicséret.

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Drahos Gábor (8/3), Bán Tibor (20/9), Gerőcs Roland Bálint (4), Hegedűs Gergely (6), Jordan Madrid-Andrews (26). Csere: Drizner Gábor (-), Frikker Marcell (2), Taskó István (-), Szabó Norbert (5/3), Eremiás Kristóf (3), Kovács Zoltán (-), Asszú Ádám (12/6). Vezetőedző: Szendrey Zsombor.

.

Szendrey Zsombor vezetőedző: „Nehéz meccsünk volt nagyon, hiszen hátrányban voltunk az első találkozó után. Nehéz volt fejben összeszednünk magunkat, hogy meglegyen az önbizalma a srácoknak, de nagyon örülünk annak, hogy a tíz, pályára lépő játékosunk közül mindenki hozzájárult a mai győzelemhez. Le a kalappal a srácok előtt! Életben maradtunk, szerdán megpróbáljuk bent tartani a Tiszaújvárosi Phoenixet. Nem mellesleg nem szabad elmenni a közönség teljesítménye mellett sem, hiszen részben a szurkolók hajszolták bele a fiúkat a győzelembe”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György