Lekli József a Phoenix új vezetőedzője

Új vezetőedzővel kezdi meg a 2022/2023-as idényt a Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK. Lekli József nevét sokan ismerhetik, ám azok számára, akik esetleg még nem hallottak róla, bemutatjuk őt egy rövid beszélgetés formájában. Új vezetőedzőnket eddigi pályafutásáról és a Phoenixről kérdeztük.

– Arra kérlek, hogy néhány mondatban mesélj nekünk eddigi edzői pályádról.

– 2016-ban kezdetem edzősködni, amikor befejeztem a profi pályafutásomat. A Vasas Akadémia A csoportos felnőttcsapatának lettem a másodedzője, illetve az U20 vezetőedzője. A Vasas abban az évben jutott fel az A csoportba, és sikerült kiharcolnunk a bennmaradást. Ebben az évben – a Vasas történetében először – az U20-as csapattal bajnoki döntőt játszottunk. Pár ponton múlt ugyan, de sajnos kikaptunk a Pécstől. Így indult tehát az edzői működésem.

Még egy évet töltöttem el a Vasasnál, de ekkor már az NB I. B-ben voltunk, mert különböző okok miatt mégsem tudott elindulni a csapat az A csoportban. A B-ben szintén a döntőig meneteltünk, én ekkor is másodedzőként, illetve az U20 vezetőedzőjeként szerepeltem. A fiatalokkal ezúttal is bejutottunk a nyolcas döntőbe, de az előző évi bravúrt már nem sikerült megismételnünk. Ezt követően – családi okok miatt – hazaköltöztünk Nyíregyházára, és itt az akkori Blue Sharks mellett lettem másodedző. Vállaltam az U16 vezetőedzői feladatait is, illetve az akadémia utánpótlás-koordinátori szerepkörét is elláttam. A következő idényben már csak az U18 vezetőedzője voltam, és továbbra is felügyeltem az utánpótlást Nyíregyházán.

Szezon közben kerestek meg Debrecenből, és megkérdezték, hogy szeretnék-e másodedző lenni a DEAC csapatánál. Sok gondolkodás után úgy döntöttem, hogy ez egy jó előrelépés lehet számomra, és így kerültem a DEAC-hoz. Egészen a legutóbbi idény végéig voltam ott másodedző, a felnőttcsapatnál. Az ellenfelek feltérképezése volt a fő feladatom, illetve egyéni edzéseket tartottam a játékosoknak. Most pedig Tiszaújvárosba kerültem vezetőedzőként.

– Mi motivált arra, hogy elvállald nálunk a vezetőedzői feladatokat?

– Én olyan ember vagyok, hogy akkor tudok boldog lenni a munkámban, ha tudok benne dolgozni, és ki tudok benne teljesedni. A másodedzőséggel viszont az a probléma, hogy nagyon jó tapasztalatszerzés ugyan, de csak egy darabig elegendő. Úgy gondolom, hogy minden edzőnek át kell ezen mennie – egyrészt a scout okán jó tapasztalatszerzési lehetőség, de a csapatfelépítés terén is rengeteg ismerettel gazdagodhat az ember. Nekem rengeteg edzőm volt játékosként is, de nemrég is dolgoztam euroligás edzőkkel, fiatal edzőkkel, például Kovács Adriánnal, aki most a Bundesligában, a Bonn csapatánál másodedző. Említhetném Angyelko Mandicot is, aki volt már vezetőedző Szegeden, az előző idényben ő volt a stáb másik edzője Debrecenben – tehát komoly szakemberekkel sikerült együtt dolgoznom, akiktől rengeteget tanulhattam. Viszont azt éreztem már év végén, hogy nekem lépnem kell, és vezetőedző szeretnék lenni.

A tiszaújvárosi munka pedig úgy jött, hogy megkerestek a Phoenixtől, miután a csapatnak mégis sikerült bent maradnia a B csoportban. Az egyeztetések során Gerőcs Roland és Brunyánszky István felvázolták a tervezett változtatásokat, és úgy gondoltam, hogy ha ezek megvalósulnak, illetve én is beleteszem azt a munkát, amiről úgy vélem, hogy hosszútávon eredményes lehet, akkor már nem a bennmaradás, hanem először, a következő idényben a középmezőny, majd talán már a feljutó helyezés lehet a cél. Ebben az új felállásban mindenképpen az a célunk, hogy elmozdítsuk a tiszaújvárosi csapatot abba az irányba, amelyben volt régen.

Sikerült új játékosokat igazolnunk, akik komoly erősítésnek számítanak a Zöld csoportban. Ha a keret egészséges marad az idény végéig, és járványok vagy egyebek nem fogják bekavarni a rendszert, akkor – reményeim szerint – egy eléggé jó, sikeres szezon előtt állhatunk. Hogy ebből mi fog megvalósulni, az kiderül majd április elején. Az biztos, hogy nekem is, a fiúk számára is az lesz az egyik elsődleges szempont, hogy visszacsalogassuk a nézőket a lelátóra, és olyan kosárlabdát akarunk játszani, ami elnyeri a tiszaújvárosi közönség tetszését.

– Összeállt már az idei keret? Várunk még játékosokat?

– Összeállt a keret. Sérülések miatt vannak, akik csak később csatlakoznak majd a csapathoz, de nagyjából szeptember közepén már mindenki a „fedélzeten” lesz reményeink szerint.

– Kik az új érkezők?

– Jött egyrészt Viktor Kelechi, őt a Békéstől igazoltuk le centerposztra. Magas, fizikális játékos, aki „kosármagyarnak” számít. A palánk alatt a lepattanózásban mindenképpen erősödik általa a csapat. Gál Bencét Veszprémből sikerült megszereznünk, ő szintén négyes pozícióban fog játszani. Ő is egy eléggé hajtós, brusztolós srác, aki ugyancsak a palánk alatt erősít minket. Hármas-négyes pozícióra igazoltuk le Lakatos Pétert, aki szintén egy piros csoportos csapatból, a BKG-ből érkezett. Jó felfogású, jó mentalitású srác, és ugyancsak kifejezetten harcos játékos. Egyes posztra igazoltuk le Steve Rosemondot, aki megfordult már az Óbudai Kaszásoknál, a Salgótarjánban, az Újpestben, tehát ismeri a zöld ligát, tudja, hogy mit kell játszani, és szerintem eléggé labdabiztos és ügyes az irányító poszton. Rajtuk kívül Orliczki Bence tér még vissza Miskolcról, de őt már ismerik a tiszaújvárosi szurkolók.

A régiek közül maradt Kovács Zoltán, Molnár Bence, Taskó István, Bán Tibor, a fiatalok közül fel fog játszani Besenyei Bálint, Tanyi Áron, illetve Czimer Adrián. Ők már most is a csapattal edzenek. Nagyon fontos, hogy a csapatban csak olyanok fognak játszani, akik minden edzésen részt tudnak venni.

Kerényi György