Borította a papírformát első kupameccsén a Phoenix!

Kevés eséllyel futottunk neki első mérkőzésünknek a Dr. Hepp Ferenc Emlékkupában. Az október 18-ai, hazai találkozón betegségek és sérülések miatt mindössze nyolc játékossal tudott kiállni a Phoenix, ennek ellenére kemény csatára kényszerítette, végül legyőzte a Piros csoport ötödik pozíciójában állomásozó DEAC U23 csapatát.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – DEAC U23: 85-82 (21-20, 17-19, 20-21, 27-22)

2022. október 18. Tiszaújvárosi Spotcsarnok.
Játékvezetők: Sallai István József, Gergely Csaba, Marton Péter.

.

A Phoenix kezdett jobban, Rosemond duplájával és Gaál triplájával gyorsan mérhető előnyhöz jutottunk. A debreceniek persze felzárkóztak, de Lakatos nyolc pontja, Rosemond, Bán és Kelechi találatai megtartották számunkra az előnyt az első negyed végére (21-20).

Kevésbé volt biztató a második etap. A DEAC fordításával indult a szakasz, amit a Rosemond-Bán-Kovács trió ellensúlyozott ugyan a játékrész közepén, de a félidő hajrájában ismét a vendégek akarata érvényesült. Lakatos ekkor négy fontos büntetődobást érvényesített, így nem léphetett el jelentősen ellenfelünk, és a második félidőre is nyílt maradt a küzdelem (38-39).

Egészen a harmadik felvonás közepéig fej fej mellett haladt a két csapat, ekkor azonban újabb mélypontra került a Phoenix. A DEAC eljutott a nyolcpontos előnyig is (50-58), ám a leginkább Rosemond találataira támaszkodó Tiszaújváros kilendült a kátyúból, és a záró negyed előtt visszajött a mérkőzésbe (58-60).

A küzdelmes és feszültségekkel teli negyedik etapban javarészt a DEAC fölénye érvényesült, a negyed derekán az ötpontos előnyt is elérte a hajdúsági együttes (65-70). A tiszaújvárosi fiúk azonban szívósan küzdöttek, Rosemond, Lakatos, Gaál, Kovács is eredményes volt, így a hetedik percben rövid időre ismét mi vezethettünk. Rosemond kipontozódása okozott némi zavart a sorokban, az előny újfent a Debrecenhez került, ám a végjátékban Gaál újabb távolijával fordítottunk, majd Bán triplája és magabiztos büntetői biztosították be a nem túl vaskos, ám annál fontosabb és hősiesebb győzelmet (85-82).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Steve Rosemond (32/12), Bán Tibor (12/6), Lakatos Péter (18), Victor Kelechi (5), Gaál Bence (11/9). Csere: Czimer László Adrián (-), Taskó István (-), Kovács Zoltán (7). Vezetőedző: Lekli József.

.

Lekli József vezetőedző: „Gratulálok a csapatomnak! Óriási küzdőszellemről tettek tanúbizonyságot, hiszen megvertünk egy olyan csapatot a Hepp-kupában, amely a Piros csoportban sorra veri az ellenfeleit, és nagyon jól teljesít. Nem felejthetjük el persze azt sem, hogy a Debrecen soraiból négy meghatározó játékos is hiányzott most, de így is nagyon büszke vagyok a srácokra. A szezonban most dobtunk először nyolcvanöt pontot éles bajnokin, és ez nagyon jó jel. Egy negatívumot tudok csak kiemelni az egész mérkőzésre vonatkozóan: ez a támadólepattanó. Tizennyolc támadólepattanót szedett ez a csapat ellenünk, és dobott belőle huszonkét pontot. Ez tehát negatívum, de minden mást tekintve le a kalappal a srácok előtt, mert tényleg beletették a munkát, óriásit küzdöttek, és még egyszer gratulálok nekik”.

A mérkőzés jegyzőkönyve.

Kerényi György