Készülnek a Bajnokságra az U16-os fiúk

A kadettek számára is közeledik a Bajnokság kezdete. A felkészülésről, a csapat munkájáról számolt be nekünk Benőcs Tibor edző.

– Sajnos a kadett csapat több játékosa is abbahagyta idén a kosarazást. Ennek okai között jellemzően a középiskolai továbbtanulást találhatjuk meg. Van, aki miskolci középiskolába jelentkezett, mások a helyi Brassaiba vagy Eötvösbe járnak ugyan, de a plusz terhek miatt nem tudták vállalni a versenyszerű sportolást. Nagyon sajnálom ezeket a döntéseket, hiszen esetenként több – akár nyolc – évnyi kosarazás után született meg az elhatározás. Nehezen tudom megérteni azt, hogy egy ilyen horderejű döntést valaki egyik pillanatról a másikra hoz meg, hiszen sokévnyi, kemény és eredményes munkát enged így el.

A kadett csapat tavalyi kerete

Ezeket a problémákat a későbbiekben igyekeznünk kell kiküszöbölni. Elsősorban iskolaváltások esetén fordulhat elő csapatelhagyás: azok közül mindig lemorzsolódnak néhányan, akik nem tiszaújvárosi középiskolában folytatják tanulmányaikat, mások a későbbi továbbtanulásra helyezik a hangsúlyt, és emiatt mondanak le a rendszeres edzésekről. A korosztályos edzők véleménye az, hogy az alulról történő építkezést kell erősítenünk, és el kell érnünk, hogy ne csak az egy-egy mérkőzés lejátszásához éppen elegendő kosaras maradjon ebben a korosztályban. Ha legalább húsz-huszonöt gyerekkel tudjuk megkezdeni a munkát alsóbb szinten, akkor biztos, hogy a kadett csapatban is megfelelő létszámmal dolgozhatunk később.

A jelenlegi U16 nagyon tehetséges kosarasokból áll, s már vannak sokan közöttük, akik más, felsőbb korosztályokban is jól megállják a helyüket. Az én feladatom ebben a fejlődési ciklusban elsősorban az, hogy összeálljon a csapat játéka, így az edzéseken elsősorban a taktikát gyakoroljuk.

A Bajnokságra vonatkozó célunk mindenképpen a csoportból való továbbjutás. Két nyíregyházi csapat, a Salgótarján, a Debrecen és a Szerencs szerepel velünk egy csoportban. E csapatok közül a Szerencset tartom a legerősebbnek, ő lehet ennek a csoportnak a favoritja. A többiekkel várhatóan „ki-ki” meccseket fogunk játszani, velük szemben nagyobb esélyünk van a győzelmekre. Adott lehet nálunk a magasabb szerkezet – Gerőcs Bálint és Hajdú Bence révén –, de az alacsonyabb játékosok közül is nagyon ügyes Hajdú Boldi, Dargai Alex és Drizner Gabi. A külső posztokon rajtuk kívül is sok ügyes fiút tudunk forgatni, ám egy Gerőcs Bálint–Hajdú Bence centerpárossal a palánk alatt is veszélyesek lehetünk. Ez a gárda sem lesz kevésbé veszélyes az ellenfelekre, mint a tavalyi csapat volt, annak ellenére sem, hogy néhány, nagyon ügyes emberünk – többek között Lenke Balázs és Eremiás Kristóf – már kinőtt korosztályunkból.

Kerényi György