Kemény ellenfél volt a Phoenix, de sajnos nem jött a győzelem

A Bajnokság huszonkettedik fordulójában, február 25-én a Miskolc csapatát fogadta hazai környezetben a Phoenix. Gerőcs Bálint és Asszú Áron hiányában egy centerrel kellett nekivágnunk a derbinek, Szabó Norbert játékát is nélkülöznie kellett a csapatnak, de még így sem voltunk esélytelenek a tabella harmadik pozíciójában állomásozó ellenféllel szemben. A végjátékot azonban már a fáradtság jellemezte.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – MEAFC-Miskolc: 66-77 (17-19, 18-21, 15-16, 16-21)

2022. február 25. Tiszaújvárosi Sportcentrum, 150 néző.

Játékvezetők: Gál János, Gergely Csaba, Marton Péter.

.

Nehezen indult számunkra a találkozó, hiszen a Miskolc gyorsan ellépett hat pontra tőlünk. Az első negyed közepétől azonban fokozatos felzárkózásnak lehettünk tanúi, és Kovács, Bán, Hegedűs, valamint Andrews találataival a hetedik percre megszületett az egyenlítés, majd egy Andrews-duplával a fordítás is (15-13). Bár Drahos megtoldotta a vezetést még két büntetővel is, a MEAFC újabb lendületet tudott venni, és 17-19-re megnyerte a kezdő szakaszt.

A második játékrészben ismét a Phoenixen volt a sor, hogy beérje ellenfelét. A Bán-Drahos-Andrews trió a harmadik percre meg is teremtette az újabb fordítást (25-24), ezt követően aztán sokáig fej fej mellett haladt a két csapat. Frikker, Asszú és Hegedűs is beszállt a pontgyűjtésbe, de a félidő végjátékában a vendégeknek jött ki jobban a lépés. A nagyszünethez ötpontos lemaradással érkeztünk el (35-40).

A harmadik etapra sajnos megkopott az összpontosítás csapatunkban. Ez a játékrész alapvetően a Miskolc fölényéről szólt. A negyed közepén már tizenöt pontos előnyben voltak vendégeink (39-54), ezt a menetelést akasztotta meg egy jó időben érkező Drahos-tripla. Az Andrewsra támaszkodó rohamaink aztán biztató eredményeket hoztak, és sikerült hat egységre apasztanunk hátrányunkat (50-56).

A hat pont behozható lemaradásnak számít, ám csapatunk a negyedik etapban már erősen érezte a betegségek és sérülések miatt távol lévők hiányát. Nem sikerült az előző negyed lendületét átmentenünk, és egyre inkább a MEAFC akarata érvényesült a pályán. Gyorsan tíz pontra nőtt a különbség, és hiába volt eredményes Asszú, Andrews, majd később Hegedűs, Drahos, Drizner és Bán is, csak annyit tudtunk elérni, hogy az időközben tizenöt egységre növekedő hátrányt tizenegyre apasztottuk a lefújásig. Az biztos, hogy kemény ellenfélnek bizonyultunk, de sajnos nem sikerült itthon tartani a győzelmet jelentő pontokat (66-77).

.

Jordan Andrews a mezőny legjobb eredményével, 22 ponttal, 9 lepattanóval, 3 assziszttal és 8 kiharcolt faulttal zárta a mérkőzést. Ugyancsak a legjobbak között volt a rutinos Drahos Gábor (12/6 pont, 7 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 assziszt, 5 kiharcolt fault), de a pályára lépők közül mindenki elismerést érdemel a kitartó küzdelemért.

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Drizner Gábor (2), Bán Tibor (9/3), Hegedűs Gergely (7/3), Jordan Madrid-Andrews (22), Kovács Zoltán (1). Csere: Hajdu Boldizsár (-), Lenke Balázs (-), Drahos Gábor (12/6), Frikker Marcell (7/3), Taskós István (-), Molnár Bence (-), Asszú Ádám (6). Vezetőedző: Siska János.

.

Siska János vezetőedző: „Gratulálok a Miskolc csapatának; azt gondolom, hogy sokkal jobb mérkőzést játszottunk, mint az ősszel. Volt esélyünk nyerni, de mivel magas poszton nem volt rotációnk, a végére elfáradtunk. Jól küzdött a csapat; sok sikert kívánok a Miskolcnak a továbbiakban”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György