Kiélezett mérkőzésen aratott sikert a Phoenix

Feszes iramú, rendkívül nehéz mérkőzést játszott a Tiszaújvárosi Phoenix az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC ellen február 11-én. A kiegyenlített párharc csak az utolsó percben dőlt el, ám a hazai szurkolók legnagyobb örömére csapatunk itthon tartotta a sikerért járó pontokat. Siska János vezetőedző legénysége ezzel sorozatban a harmadik győzelmét szerezte meg.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC: 84-77 (20-23, 17-18, 22-18, 25-18)

2022. február 11. Tiszaújvárosi Sportcentrum, 100 néző.

Játékvezetők: Gaál István Tamás, Dr. Oláh Márk, Sentényi Barna.

.

A parázs hangulatú első negyedet a vendégek kezdték jobban. Míg a Győr hét pontot szórt, addig nekünk egészen a játékrész derekáig Andrews egyetlen duplájával kellett beérnünk. Hegedűs és Bán kosaraival aztán elkezdtünk magunkra találni, de bizony lassan ment a felzárkózás. Az etap hajrájában Frikker és Asszú kosaraival sikerült egy pontra felzárkóznunk (19-20), s végül egy elfogadható, hárompontos lemaradással zártuk a szakaszt (20-23).

Jól indult a második etap, hiszen Frikker és Gerőcs találataival megszületett az első fordításunk (26-25). A hazai pontszerzés azonban percekre leállt ezek után. Az ellenfél már hét egységgel előttünk járt, amikor Andrews és Kovács kosarai végre kimozdították a csapatot a holtpontról, és ismét az ellenfél sarkában lehettünk (32-33). A félidő utolsó perceiben a Győr megint ellépett tőlünk, ezúttal újfent egy Gerőcs-dupla, illetve Hegedűs hármasa tartott minket versenyben. A nagyszünethez így behozható, négypontos hátránnyal érkeztünk el (37-41).

A harmadik negyed elején Andrews és Gerőcs kosaraival sikerült ismét egy pontra felzárkóznunk, majd Drahos triplája megteremtette az újabb fordítást is (46-44). Ettől kezdve gyakorlatilag fej fej mellett haladt a két gárda. Gerőcs és Bán triplái, majd Bán és Drahos újabb találatai az etap második felében halvány vezetést biztosítottak számunkra, ám az ellenfél többször is egyenlíteni tudott, majd a negyedet is 59-59-es állással zártuk.

Nagy kérdés volt, hogy az egállal startoló utolsó szakaszt melyik csapat bírja jobban fizikálisan és pszichésen. Andrews és Gerőcs kosarai ellenére a hatodik percre négypontos hátrányba kerültünk, és félő volt, hogy veszélyesen eltávolodik tőlünk riválisunk (65-69). A szorult helyzetből Hegedűs és Bán igencsak jó időben érkező triplái rántották ki a csapatot (71-69), majd a percekig tartó 71-71-es egált követően Drahos büntetői teremtették meg azt a vezetést a Phoenix számára, amely már kitartott a meccs lefújásáig. Drahos mellé Bán is betársult egy triplával és két büntetővel, így alakulhatott ki a 84-77-es végeredmény. Gratulálunk a csapatnak a hatalmas küzdelemben megszerzett győzelemhez!

.

A mezőny legeredményesebb játékosa a remekül dobó Bán Tibor lett 24/12 ponttal, 8 lepattanóval, 1 szerzett labdával, 7 assziszttal és 9 kiharcolt faulttal. Ugyancsak a legjobbak között volt Drahos Gábor (14/3 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 2 assziszt, 6 kiharcolt fault) és Gerőcs Bálint is (14/6 pont, 8 lepattanó, 3 assziszt, 1 kiharcoot fault), és szépen termelte a kosarakat Jordan Andrews is (15 pont, 3 lepattanó, 1 szerzett labda, 3 assziszt, 7 kiharcolt fault).

.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK: Drahos Gábor (14/3), Bán Tibor (24/12), Gerőcs Roland Bálint (14/6), Hegedűs Gergely (7/6), Jordan Madrid-Andews (15). Csere: Drizner Gábor (-), Hajdu Boldizsár (-), Frikker Marcell (4), Szabó Norbert (-), Molnár Bence (-), Asszú Áron (2), Kovács Zoltán (4). Vezetőedző: Siska János.

.

Siska János vezetőedző: „Ismét gratulálok a csapatnak, megint megmutattuk, hogy hazai pályán milyen erősek vagyunk. Sorozatban ez a harmadik győzelmünk, ezt nem kell megmagyarázni. Bízom benne, hogy ez a lendület megmarad a Bajnokság végéig, és sok sikert kívánok a Győr csapatának a továbbiakban”.

A mérkőzés alakulása.

Kerényi György